Ekolojik tekinsizlik: Sosyo-kültürel bağlamda çöp ve katı atık sorunu (Ankara Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi örneği)
Ecological uncanny: The problem of garbage and solid waste in socio-cultural context (In the case of Ankara University and Bilkent University)
  1. Tez No: 490752
  2. Yazar: GÜLBANA ÇEKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HAKAN YİĞİTBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Kamu Yönetimi, Anthropology, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çöp, Atık, Ekolojik Tekinsizlik, Geri Dönüşüm, Garbage, Waste, Ecological Uncanny, Recycling
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Günümüzde çöp ve evsel katı atıklarımız bilinçsiz ve aşırı tüketimin de katkısıyla önemli bir çevre sorunu haline gelmiştir. Modern dünyada çöplerimizi her ne kadar görünmez kılmaya çalışsak da gün geçtikçe daha da büyüyen çöpler bizleri tehdit etmeye devam etmektedir. Çöplerimiz hem bu yönüyle bir yıkımı işaret ederken hem de bir yeniden doğuşu da göstermektedir. Kapitalist ekonomik sistem ve neo-liberal yaşam tarzı bir taraftan zengin kesimlerin çöpten olabildiğince uzaklaşmasına neden olurken, bir taraftan da geri dönüşüm sektörü tarafından da bir zenginleşme kaynağı haline gelmiştir. Bunun yanı sıra, yoksullar hem yaşam alanları olarak çöpe yakın yerlerde ikamet etmek, hem de çöpü (çöpten çıkan işe yarar atığı) satarak ya da doğrudan çöpten beslenerek geçinmek durumunda bırakılmışlardır. Çöpün kendine özgü karışıklığı onu tekinsiz bir hale getirmektedir. Bu bakımdan onu“ekolojik tekinsizlik”olarak nitelemek doğru bir yaklaşım olacaktır. Tez çalışması kapsamında Ankara Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi öğrencilerinin çöp ve atıklarla olan ilişkilerinin nasıl bir süreç izlediği yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak anlaşılmaya çalışılmıştır. Farklı soyo-kültürel çevrelerden gelen ve farklı gelir düzeylerine sahip rastgele bölümlerden seçilmiş her bir üniversiteden 25'er, toplam olarak 50 öğrenci ile görüşülüp bir sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the contribution of the unconscious and excessive consumption, our garbage and municipal solid wastes has become an important environmental issue. However we try to keep our rubbish foreseen in the modern world, they grow and threaten us more and more. While our rubbish indicates a degradation by this aspect, at the same time it shows a rebirth. In the capitalist economic system and the neo-liberal lifestyle, while people avoid the garbage as much as possible, recycling industry has made it a source of enrichment. In addition, the poor have been forced to live in the vicinity of the trash as habitats, and to live by selling garbage (littering waste) or by feeding directly from the landfill. The distinctive confusion of trash makes it uncanny. From this point of view it would be the right approach to describe it as“ecological uncanny”. In this thesis, Ankara University and Bilkent University students, in the scope of its relationship with garbage, followed by face-to-face interview technique is used by a process were introduced. To reach a result, interviews were made with 25 students (50 students in total), selected from random departments at each university, who were come from different socio-cultural backgrounds and different income levels.