Organik gıdanın üretim ve tüketim ilişkilerinin analizi: Eskişehir ekolojik pazar örneği
Analysis of production and consumption relations of organic food: Eskişehir ecological market sample
  1. Tez No: 490767
  2. Yazar: HANDE ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE FERYAL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Organik gıda, organik gıda üretimi, organik gıda tüketimi, Bourdieu sosyolojisi, ekolojik pazar, Eskişehir, organic food, organic food production, organic food consumption, Bourdieu's sociology, ecological market, Eskişehir
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kimyasal girdilerin kullanıldığı ekosisteme zarar veren endüstriyel tarıma alternatif olarak gösterilen organik tarım, dünyada ve Türkiye'de gittikçe yaygınlaşmaktadır. Buna rağmen, sertifikalı üretim biçimiyle etiketlenen organik gıda, yüksek maliyetleri dolayısıyla daha pahalı bir seçenek olmakta, belirli bir zümrenin satın alabildiği bir gıda opsiyonu halini almaktadır. Çalışmada araştırmacı organik gıda ve tüketim ilişkilerinin sosyolojik analizini yaparken, Eskişehir ekolojik pazar aktörlerinin endüstriyel gıda ile karşılaştırıldığında organik gıda hakkındaki düşüncelerini aktarmıştır. Bir yaşam biçimine de işaret eden organik gıda tüketiminin yarattığı benzerlikler ve farklılıklar Bourdieu sosyolojisi üzerinden tartışılmıştır. Çalışmada, Eskişehir ekolojik pazarının küçük ölçekli bir pazar olduğu, organik gıda üreticilerinin kazanç amacıyla değil de hobi olarak organik tarımla ilgilendiği ve ekolojik pazar tüketicilerinin sağlıklı beslenmeye önem veren, ortak habituslara sahip yüksek gelirli tüketiciler olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organic agriculture, considered as an alternative to industrial agriculture which damages the ecosystem due to its chemical inputs, is becoming increasingly widespread in the world and in Turkey. However, certified production of organic food is an expensive option due toits high costs, and it becomes a consumption option of a certain group in the society. In the study, the researcher conducts sociological analysis of organic foodproduction and consumption relationsin Eskişehir ecological market, and seeks the answer to the question how the actors involved evaluate organic food and industrial food. The similarities and differencescreated by consumption of organic food,which also indicate ways of life, are discussed in the context of Bourdieu's sociology. The findings of the study are as follows: that Eskişehir's ecological market is a small market and its organic organic food producersare interested in organic agriculture as a hobby,not profit. Ecological market consumers are high-income consumers with a common habitus in emphasizing the importance of healthy nutrition.