Üç aşamalı tedarik zincirinde dağıtım ağı optimizasyonu için çok amaçlı bulanık modelleme ve bir uygulama
A multi-objective fuzzy modelling for distributionnetwork optimization in a three level supply chain and anapplication
- Tez No: 490983
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Bulanık Doğrusal Programlama, Optimizasyon, Bulanık Modelleme, Tedarik Zinciri, Multi-objective fuzzy lineer programming, Optimization, Fuzzy modelling, Supply Chain
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Teknolojideki ve rekabet koşullarındaki değişiklikler, tesadüfi olaylar, veri eksikliği ve mevcut verilerin kesin olmaması gibi nedenler tedarik zincirinde belirsizlik oluşturabilmektedir. Klasik yöntemlerin aksine bulanık modelleme, bu belirsizlikleri modele dahil etmeyi mümkün kılmaktadır. Talebin belirsiz olduğu tedarik zincirinde üretim, stok ve taşımacılık karar mekanizmalarını bütünleşik olarak ele alarak taşıma ve stok maliyetlerinden tasarruf etmek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, müşterilerin taleplerini ve karar vericinin amaç fonksiyonuna ait tatmin derecelerini bulanık olarak ele alan çok amaçlı bulanık doğrusal programlama modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen model, bir işletmenin fabrika, depoları ve müşterileri arasındaki dağıtım ağı için uygulanmıştır. Uygulama, üç planlama dönemi için üretimi gerekleştirilen, stoklanan ve dağıtımı yapılan ürün miktarını belirlemeye yöneliktir. Bulanık talep miktarlarının üçgensel bulanık sayılarla ifade edildiği model, iki farkli bulanık programlama yaklaşımıyla çözülmüştür. Elde edilen çözümler ve bu çözümlere ait bulanık kısıt ve amaçların ortak tatmin dereceleri karşılaştırılmıştır. Yaklaşımlar arasında üyelik fonksiyonlarının tanımlanması ve işletmenin beklentilerinin model yapısına aktarılması konularında farklılıklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The changes in technology and competition conditions, coincidental events, lack of data and doubtfullnes of current data may create uncertainty in the supply chain. Contrary to classical methods, fuzzy modelling enables these uncertanties being involved in the model. The aim of this study is to achieve saving from the transportation and storage costs in a supply chain in which the demand is uncertain by taking into account the stock and transportation decision mechanisms in an integrated manner. In accordance with this aim, multiobjective fuzzy lineer programming model in which the customers` demands and the satisfaction levels related to the decision makers` objective functions were taken as fuzzy is developed. The model was applied to the distribution network between a factory, its` storages and customers. The implementation was oriented to determining the product amount that was produced, stocked and distributed in three planning periods. The model in which the fuzzy demand data was represented with triangular fuzzy numbers was solved with two different fuzzy programming approaches. The achieved solutions and the common satisfaction degrees of their fuzzy constraints and objectives were compared. Differences in the definition of membership functions and the inclusion of the enterprises` expectations to the model were observed between the two approaches.