Örgütsel sinizm ve iş performansı arasındaki ilişki: Diyarbakır'da çalışan kadrolu ve sözleşmeli personel örneği
The relationship between organisational cynicism and work performance: example of regular and contracted personnel working in Diyarbakir
- Tez No: 491053
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUHİ KILIÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, İş Performansı, Kamu Kurumları, Kadrolu ve Sözleşmeli Çalışanlar, Organizational Cynicism, Job Performance, Public Institutions, Permanentand Contracted Employees
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu kurumlarında kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışanların örgütsel sinizm ve iş performans düzeylerini belirlemek ve örgütsel sinizm ve iş performası arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaçla, Diyarbakır İli'nde bulunan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 5 kamu kurumunda anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini kamu kurumlarında kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışan personeller oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında toplam 320 kişi kamu çalışanına ulaşılmıştır. Verilerin analizimde SPSS programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerle güvenilirlik, frekans, faktör, korelasyon ve regresyon analizleri yürütülmüştür. Değişkenler arasındaki farksızlıkların tespitinde t-testi ve varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda örgütsel sinizm düzeyi ve iş performansının kadro durumundan etkilenmediği görülmüştür. Genel anlamıyla örgütsel sinizmin alt boyutlarından bilişsel ve duyuşsal boyutun iş performansını düşürdüğü görülmüştür. Kurum yöneticilerinin tutarlı davranışları ve personeller ile olan iletişiminin örgütsel sinizmin kurum içerisinde ortaya çıkmasını engellemesi de çalışma kapsamında elde edilen önemli bulgulardandır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the levels of and the relationship between organizational cynicism and work performance of regular and contracted personnel working in public institutions. With this aim, survey application has been carried out in 5 public institutions in Diyarbakır Province accepting the research. Regular and contracted personnel working in public institutions make up the sampling of the research. A total of 320 public officers have been reached within the scope of research. SPSS programmer has been used in data analysis. Credibility, frequency, factor, correlation and regression analysis have been carried out with the data obtained. T- test and variant analysis (ANOVA) have been used in the identification of indifferences. At the end of the study, it has been determined that organizational cynicism level and business performance is not affected by positioning. In general meaning, cognitive and affective dimensions - sub dimensions of organizational cynicism - are seen to decrease work performance. That the consistent behaviors of institution managers and their communication with the personnel hinder the arising of organizational cynicism within the institution are one of the important findings.