Bilgisayar tomografi yardımıyla oral implantolojide implant yerleştirilecek bölgenin tesbiti ve uygulanacak implant tipinin seçimi
Assessment of site and type of implant by computerized tomography in oral implantology
- Tez No: 49113
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL TÜRKÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi (BT), oral impîantoloji, radyolojik stent, cerrahi stent, panoramik radyografi, Computerized tomography (CT), oral implantology, radiologic stent, surgical stent, panoramic radiography
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
91 ÖZET Günümüzde, oral implantolojide sıklıkla kullanılan radyolojik teşhis yöntemleri periapikal, lateral çene ve ortopantomografilerdir. İki düzlemde görüntü veren bu yöntemlere alternatif olarak kullanıma giren ve son yıllarda büyük önem kazanan bilgisayarlı tomografi (BT) yöntemi 3 düzlemde kusursuz bilgi vermesi nedeniyle tercih edilmektedir. Çalışmamızda, oral implantolojide, implant yerleştirilecek bölgenin, yerleştirilecek implant tipinin ve pozisyonunun seçiminde BT'nin etkinliği araştırılmıştır. Bu amaçla, öncelikle in vitro olarak 12 mandibular kemik üzerinde BT'nin, oral implantolojide rutin teşhis yöntemi olan panoramik radyografi yöntemine göre avantajları tespit edilmiştir. Ayrıca panoramik radyografide görülen magnifikasyonun, vertikal ve horizontal yönde sağ ve sol bölgelere göre değişip değişmediği ve bu değişimin panoramik cihaz için üretici firma tarafından verilen magnifikasyon sabitine göre sapmasımn istatistiksel olarak önemli olup olmadığı incelenmiştir. İkinci bölümde ise in vivo olarak 40 hastada implant uygulaması amacıyla BT incelemesi yapılmıştır. Uygun bulunan 13 hastaya 32 adet implant yerleştirilmiş ve üst çenede 6 ay, alt çenede 3 ay sonra osseointegrasyon kontrolleri yapılmıştır. Çalışma bulguları incelendiğinde, BT yönteminin verdiği bilgilerin gerçek boyutlara çok yakın olduğu ve arasındaki farkın istatistiksel olarak önemsiz bulunduğu; panoramik radyografi yönteminin ise gerçek boyutlara göre istatistiksel olarak önemli oranda magnifikasyona sebep olduğu ve bu magnifikasyonun horizontal ve vertikal yönde bölgelere göre düzensiz değiştiği ortaya çıkmıştır. Araştırmamızın in vivo bölümünde, BT ve hazırlanan akrilik stentlerle yapılan radyolojik incelemeler sonucu uygulanan implantlarm lokalizasyon ve kritik anatomik bölgeler ile ilişkisinin % 100 oranında başarılı olduğu tespit edilmiştir. Araştırmamızın sonucunda, oral implantolojide, teşhis ve tedavi safhasının başarılı olmasında temel rol oynadığı vurgulanarak BT (dental yazılım programı) yönteminin radyolojik stentlerle birlikte kullanıldığında implant yerleştirilecek bölgenin, yerleştirilecek implantm sayısı, eğimi ve boyutlarının tespitinde güvenle kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.92
Özet (Çeviri)
93 ASSESSMENT OF SITE AND TYPE OF IMPLANT BY COMPUTERIZED TOMOGRAPHY IN ORAL ÎMPLANTOLOGY SUMMARY Current radiographic techniques of choice for diagnosis and treatment planning in oral implantology are periapical radiography, lateral skull graphy and orthopantomography. As an alternative to these techniques which yield two-dimensional information, computerized tomography (CT) has recently become popular by providing a three-dimensional radiographic evaluation. In the present study, the efficiency of CT method in assessing the site, type and position of implant was evaluated. In the first part of our study, 12 mandibular specimens were used for in vitro comparative analysis to determine the advantages of CT over panoramic. It was also aimed to assess if the magnification seen on panoramic radiography differs on the right and left sides of the mandible horizontally and vertically, and whether this difference is statistically significant when compared with magnification coefficient of deviation given by the manufacturer. In the second part of our study, CT method was performed in vivo on 40 patients referred to our clinic for implant application. 32 implants were installed on 13 patients who were considered suitable for this type of treatment. Following the placement of implants, the degree of osseointegration was evaluated by CT method during the control sessions performed after 6 months for maxilla and 3 months for mandible. In vitro results revealed that CT method gave the most accurate and precise dimensions when compared with the panoramic radiographic technique. The findings of our study suggested that CT method yielded values close to the true dimensions and the difference between CT values and true sizes was not statistically significant. On the other hand, panoramic radiography caused a significant degree of magnification which varied in an irregular pattern horizontally and vertically in different sites of mandible. In the in vivo part of our study, individually prepared acrylic stents served as radiological and surgical guide during CT evaluation and the rate of success for94 implantation in terms of localization and relation with the critical anatomic landmarks was determined as 100 %. As a conclusion, CT method with a dental software program used in combination with radiological and surgical stents is a valuable method to obtain accurate results regarding localization, number, position and size of oral implants.