Yaşa bağlı süt ikinci molar dişlerin fizyolojik kök rezorpsiyonlarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile hacimsel olarak üç boyutlu değerlendirilmesi
The three-dimensional volumetric evaluation of the age-related physiological root resorption of primary second molars using cone beam computed tomography
- Tez No: 428829
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET YAVUZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fizyolojik kök rezorpsiyonu, KIBT, Mimics programı, hacim, niceliksel değerlendirme, Physiological root resorption, CBCT, Mimics software, volume, quantitatively evaluation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmamızın amacı 7-11 yaş grubu arasındaki çocuk hastalardan çeşitli nedenlerle elde edilen Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) arşiv görüntülerini hacimsel olarak işleyebilen bir yazılım olan Mimics Research 17.0 üç boyutlu modelleme programı yardımıyla süt 2. molar dişlerin fizyolojik kök rezorpsiyonlarının hacim biriminde nicelik bakımından değerlendirilebilirliğini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışma grubu, Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı arşivinin retrospektif olarak incelenmesi sonucu elde edilen ve 7-8 yaş, 8-9 yaş, 9-10 ve 10-11 yaş olmak üzere 4 yaş grubuna ayrılan, 18'i kız, 22'si erkek toplam 40 çocuk hastanın KIBT görüntülerinden oluşmaktadır. Alınan KIBT görüntüleri, Mimics Research 17.0 (Materialise, Leuven, Belçika) üç boyutlu modelleme programına aktarılarak, yaş gruplarına bağlı olarak süt 2. molar dişlerin kök hacimleri ölçülmüştür. İstatistiksel analizler için ise SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Yaş gruplarına göre süt dişi kök hacimleri değerlendirildiğinde; üst sağ süt 2. molar dişlerin kök hacimlerinin, üst sol süt 2. molar dişlerin kök hacimlerinin, alt sol süt 2. molar dişlerin kök hacimleri ve alt sağ süt 2. molar dişlerin kök hacimlerinin yaş gruplarına bağlı olarak azalışının istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdiği bulundu. 7-8 yaş arasındaki çalışma grubunda süt molarların %50' sinde (20 tane) kök rezorpsiyonu görülürken, %50'sinde kök rezorpsiyonu (20 tane) görülmedi. 7-8 yaş grubundan sonraki tüm çalışma gruplarında yani 8 yaşından itibaren süt 2. molar dişlerde fizyolojik kök rezorpsiyonu görüldü. Sonuç: Geleneksel radyografik yöntemler ile süt dişi fizyolojik kök rezorpsiyonlarının niceliksel değerlendirmesinin yapılmasının mümkün olmadığı, KIBT verilerini hacimsel olarak işleyebilen üç boyutlu yazılım programları ile istenilen dokuların hacim hesaplamalarının yapılabildiği ve bireye özgü üç boyutlu modellerin oluşturulabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the evaluability of the volume of primary second molars in terms of quantity by using Mimics Research 17.0 software which can convert the images in volume units from Cone Beam Computed Tomography (CBCT) among patients aged 7 to 11 years. Methods: Retrospective CBCT images and medical records of 40 patients (18 females, 22 males) aged 7-8 years, 8-9 years, 9-10 years and 10-11 years in Dicle University School of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology were evaluated within four groups. According to the age groups, radiologic images of root volumes of primary second molars were evaluated by using a three dimensional modeling program, Mimics Research software (Materialise, Leuven, Belgium, version 17.0). Statistical analysis was performed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows OS (version 21.0). Results: The volume of roots of upper right and left, lower right and left primary second molars depending the age groups were found statistically lower in the study group. The root resorption of primary molars was found in half of the patients in 7 to 8 aged group. Physiological root resorption in primary second molars was found in all groups except 7-8. Conclusion: It is concluded that it is not possible to evaluate the primary physiological foot resorption quantitatively with the traditional radiographic methods. In addition, the volumes of the molars can be evaluated with the three dimensional software programs which convert radiolagical images from CBCT and individual-specific three-dimensional models can be created.