Geri Dön

Credit evaluation through boosted decision trees

Arttırılmış karar ağaçları ile kredi değerlendirme

  1. Tez No: 491196
  2. Yazar: BARIŞ ABACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Maliye, Mühendislik Bilimleri, Banking, Finance, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 56

Özet

Bu çalışma Türkiye'de kredi sürecinin otomatikleştirilmesi ile ilgilidir. Yazılım odaklı çözümler teknolojik gelişim ile birlikte finansal kuruluşların önemli bir parçası haline gelmiştir. Kredi başvurularının sayısının büyük oranlarda artması, daha karmaşık kredi süreçleri ile beraber değerlendirme sürecinin daha kısa sürede tamamlanması gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Bu gereksinim finansal kuruluşları, yarı otomatik veya tamamen otomatikleştirilmiş kredi süreçlerine yönlendirmiştir. Yarı otomatik sistemler, kredi değerlendirmesinde kullanılan kuralların iyi tanımlanmış olmasına ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere birçok şirket kendi kural setlerini oluşturmuş ve bunlara dayalı değerlendirme sistemleri kurmuştur. Bu sistemler uzunca bir süredir hayatımızda olmasına rağmen, artan ihtiyaçlar bu tür yapıların bakımını neredeyse imkansız hale getirerek, tam otomatikleştirilmiş sistem gereksinimi zorunlu kılmıştır. Makine öğrenmesi, bu tarz bir ihtiyacı karşılamak için kullanılabilecek önemli bir araçtır. Karar Ağacı algoritması, ihtiyaç duyulan kural setini verilerden oluşturma özelliğine sahip olduğundan, gereksinimi karşılamak için çok uygundur. Bu yaklaşım, Türkiye'deki düzenlemelere de uymaktadır. İlgili düzenleme, her bir kredinin değerlendirme kriterleri ile açıklanabilir olmasını ve kredinin neden tahsis edilip edilmediğinin açıklanmasını gerektirir. Karar Ağacı yapısal bir yaklaşım olduğu için, kural tabanlı süreçlere uygulanabilir ve iyi sonuçlar üretir. Bu çalışma ile Karar Ağaçları algoritmasına odaklanarak, Boosting, Bagging ve Stacking gibi optimizasyon algoritmaları da derinlemesine incelenecektir. Ayrıca, oluşturulan modellerin çıktılarını yeni bir girdi seti olarak kullanan Custom Stacking tekniği kullanılarak yeni bir yaklaşım önerilecektir. Bu yeni veri kümesinin üstüne yeni modeller oluşturulacak ve standart çıktılarla karşılaştırılacaktır.

Özet (Çeviri)

This study deals with the automatization of loan process in Turkey. As technology grows computing became a very important part of financial institutes. Number of loan applications has grown dramatically in years which resulted in requirement of more complex loan process and less amount of time for evaluation. This requirement changed direction to a semi-automated or fully automated loan processes. Well defined rules are prerequisite for semi-automated credit evaluation systems. Many companies created their own rule sets and built evaluation systems based on these rules. These systems hold out for a long time but eventually maintenance of such structures became harder that resulted in requirement of fully automated systems. Machine learning is the key to achieve this kind of system. Decision Tree algorithm satisfies this requirement since it has capabilities to create this rule set from data itself. This approach fits well to regulations in Turkey. These regulations require that every loan should be explained in terms of their evaluation criteria. Decision Tree is a structural approach and most of the time produces good results with data sets applicable to rule based structures. Focusing on this algorithm, this study will dive deep into algorithms that can be applied to Decision Trees such as boosting, bagging and stacking. Also, a new approach will be proposed by using custom stacking technique which uses multiple models' outputs as input features and creates new models on top of this new data set.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de KOBİ niteliğinde faaliyet gösteren tekstil üretim işletmelerinin basel II kriterleri çerçevesinde kredi derecelendirme metodolojisi uygulaması

    The application of credit evaluation methodology according to basel II criteria in textile producing sme's in Turkey

    BÜLENT BİNGÖL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    BankacılıkMarmara Üniversitesi

    Bankacılık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ASLI YÜKSEL MERMOD

  2. Bankalarda kredi risk yönetimi: Kredi risk kriterlerinin kredi değerlendirme kararlarındaki başarıya etkisi

    Credit risk management in banks: The effect of credit risk criteria on the success of credit evaluation decisions

    UĞUR AĞAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    BankacılıkİSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AYDIN

  3. Kredi taleplerinin değerlendirilmesinde mali analiz

    Financial analysis in analysing credit demand

    AYNUR ORTAKÇI AKDAĞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SUAT TEKER

  4. Bankacılık uygulamalarında iş analizi uygulama teknikleri

    Business analysis application techniques in banking applications

    ÇİSEM ÖZKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    BankacılıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜLYA ŞAHİNTÜRK

  5. Yönetsel performans değerlendirmesi ve bir örnek uygulama

    Managerial performance evaluation

    ESER ÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    İşletmeMarmara Üniversitesi

    Bankacılık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NAZIM EKREN