Bilgi teknolojileri departmanında mühendis işe alımı
Recruitment of engineers in information technology
- Tez No: 491197
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK TUNÇ BOZBURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, İK Yönetimi, Eleman İşe Alımı, Information Technology, Human Recources Management, Personnel Recruitment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bilgi teknolojileri departmanındaki yazılım kalitesi, büyük oranda mühendis bulma sürecindeki başarıya bağlıdır. Mühendis seçimi sırasında yeterli sayıda ve uygun özelliklere sahip mühendis adayının bulunamaması, departman içerisindeki bazı boş işlerin doldurulamamasına ya da işin gerektirdiği özelliklere yeterli derecede sahip olmayan mühendislerin işe alınmasına sebep olabilir. Uygun mühendisin aranan işe alınamaması; verim düşüklüğüne, motivasyon ve dolayısıyla iş tatmininin düşmesine, proje süresinin uzamasına, eğitim ve ücret maliyetlerinin artması gibi bazı olumsuz durumlara yol açacaktır. Eğer işe yerleştirilen mühendis adayının özellikleri, işin aradığı niteliklere uymuyorsa bu durumda yanlış mühendis seçimi yapılmıştır. Bu çalışmada bilgi teknolojileri departmanında mühendis işe alım süreci konusu araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kocaeli'de bulunan özel bir bankanın bilgi teknolojileri departmanındaki takım liderlerine ve yöneticilere olmak üzere 40 kişiye anket uygulanarak anket sonuçları SPSS 18 programında değerlendirilmiştir. Ankette elde edilen bulgular şu şekildedir: firmanın insan kaynakları politikalarını belirleyen birim ile firmaya mühendis alınan dönem arasında ilişki olmadığı belirlenmiştir. Kişilerin eğitim düzeyine ve yaşlarına göre, mühendis seçerken iş başvurusunda bulunan adayın, önceki işindeki mesleki gelişimini ölçülmesi gerektiğine dair görüşleri arasında farkların olduğu belirlenmiştir. Firmanın mühendis yerleştirmede en fazla dikkat ettikleri kriterlere ilişkin kişilerin görüşlerine bakıldığında; büyük çoğunluğu mühendis adaylarında ilgili bölümle ilgili bir lisans programının bitirilmiş olmasının, işle ilgili yeterli bilgiye sahip olmasının, mesleki deneyiminin olmasının en fazla dikkat ettikleri kriterler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Software quality in Information technology department majorly depends on the success in the process of finding qualified engineers. Not finding the sufficient number and appropriate properties for the engineer candidates during the recruitment process may lead to missallocating or not allocating job tasks within the department or recruiting unqualified engineers that is insuffient for job requirements. Not recruiting the right candidate may lead to unfavorable situations such as low efficiency, less motivation in consequence of lowering the job satisfaction, extending time limits for projects and increasing costs for training and salary. If the job requirement does not exactly fits the characteristics of the hired engineer, this means unqualifed candidate is selected for the job. In this study, the subject“process of recruiting engineers in information technology department”is searched. In parallel with this purpose, a survey conducted for fourty people which are team leaders and managers in a private bank's information technologhy departmant in Kocaeli and the result of the questionnaire evalueated in SPSS 18 program. Questionnarie results show that there is a correlation between the job entity which determines the human recources policy and the specific job period during the recruitment process of engineers to the business firm. According to the survey candidate's education level and age, there are differences determined between the candidate who applies for the job while selecting the engineer and the views with regards to the idea that job development should be measured regarding the candidate's previous job expericences. While looking into survey candidate's views, the criterias that business firm's mostly pay attention during job allocation process of engineers are having an undergraduate degree regarding the related department and having sufficient information regarding the job.