Tarihi çarşıların yayalaştırılma problemleri- Kadıköy örneği
Pedestrġanġzatġon problems of hġstorġcal marketplaces-Kadiköy marketplace
  1. Tez No: 491218
  2. Yazar: HAZEM ALHAFEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİME HÜLYA BERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yaya, Yaya Bölgeleri, YayalaĢtırma, Halitağa Caddesi, Kadıköy Tarihi ÇarĢısı, Pedestrian, Pedestrian Areas, Pedestrianization, Halitağa Street, Historical Bazaar of Kadıköy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tezin amacı, tarihi çarĢıların yayalaĢtırılması ve ulaĢımın buna etkisini incelemektir, yayalaĢtırılan tarihi çarĢıların çevresindeki sokaklarla nasıl etkileĢimde olduğunu, artan taĢıma ve günlük trafiğin yarattığı sorunları ortaya çıkarmaktır. ÇalıĢmaya baĢlamadan önce, yaya kent mekanı arasındaki iliĢkiler, kent yollarında yaya- taĢıt ayrımı, yürünebilirlik ve bunları etkileyen unsurlar açıkça vurgulanmıĢ; çalıĢmanın konusu ve içinde geçen tanımlar açıkça gösterilmiĢtir. Bizim kalabalık ve beton Ģehirlerimizde, bu uygulamaların önemini ve gerekliliğini göstermek için; amaçlar, nedenler, yayalaĢtırmanın yararları ve bunların yanında fiziksel, sosyal ve ekonomik, çevresel açılardan uygulanıp alanlar üzerindeki etkisinden de söz edilmiĢtir. UlaĢım ve yayalaĢtırılan alan ile etkileĢimi denemek ve kullanıcıların herhangi bir sorun ya da zorluk yaĢayıp yaĢamayacağını belirlemek amacıyla Halitağa Caddesi seçilmiĢtir. Ġlk etapta, çalıĢma alanı mevcut tesislerin iĢlevlerini sınıflandırmak için bölge taranmıĢ ve analiz edilmiĢtir. Bundan sonra, yayalaĢtırma hakkında anketler hazırlanmıĢtır; böylelikle vatandaĢların ve esnafların uygulamalar hakkında ne düĢündüğü öğrenilmeye çalıĢılmıĢtır. YayalaĢtırma hakkında vatandaĢların ve esnafların memnuniyeti, trafiğe kapalı bir alana ulaĢmaya ve bölgenin taĢıma eksikliklerini değerlendirmeye temel kriter olmuĢtur. Bu çalıĢma kapsamında, Kadıköy'deki trafiğe kapalı sokaklar ve alanlar arasındaki bağlantıların yetersizliğinin önemi vurgulanmıĢtır. Kentsel yaĢamın iyileĢtirilmesi ve bu yayalaĢtırılan sokaklar ile Kadıköy Tarihi ÇarĢısı arasında daha iyi bağlantılı bir ağ yaratması amaçlanmıĢtır; çünkü bu tarihi çarĢı, yayalaĢtırılan tüm kamusal alanların ticaret merkezidir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to study the pedestrianization problems of historical marketplaces and transport effects on it, how pedestrianized marketplace areas interact with surrounding streets and uncover problems created by daily increasing traffic. Before starting the study, relation of urban place with pedestrian, elements affecting walkability and distinction between vehicles and pedestrians in city streets were apparently demonstrated to emphasize sufficient definitions and understanding of the study's topic. Then to show the importance and need to such of implementation in our both crowded and concrete cities; purposes, causes and benefits of pedestrianization beside its influence on applied areas from aspects as physical, social and economic environment were mentioned as well. Halitağa Street was chosen to experience the interaction with transportation and to detect any troubles or difficulties which face users of the pedestrianized area. In the first place, the studied area was scanned and analyzed to classify the functions of existing facilities. After that, surveys about pedestrianization have been done in order to learn what the citizens and tradesmen think about the application. Pleasure of the citizens and tradesmen about pedestrianization, access to pedestrianized area, and the deficiencies in transport of the area had been the main criteria in the evaluation process. In the context of this study, the incapacity of connections between pedestrianized streets and areas of Kadıköy was underlined with the aim of improving the urban life and creating better connected network between them and the vibrant Historical Bazaar of Kadıköy; which is the commercial center of pedestrianized public area.