Evaluating user perceptions on mobile health applications
Mobil sağlık uygulamalarında kullanıcı algılarının değerlendirilmesi
- Tez No: 491217
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL BATU SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Mobil Sağlık Uygulamaları, Teknoloji Kabul modeli, UTAUT2, Mobile Health Applications, Technology Acceptance Model, UTAUT2
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Mobil sağlık uygulamaları bugün dünya çapında en çok kullanılan mobil uygulama kategorilerindendir. Türkiye'de mobil uygulama kullanım oranı oldukça yüksek olmakla birlikte, mobil sağlık uygulamaları üzerine yapılan çalışmaların sayısı oldukça yetersizdir. Bu araştırma, Türkiye'deki mobil kullanıcıların mobil sağlık uygulamaları, teori ve uygulama dahil algılarını değerlendirmek için öncü bir araştırma olacaktır. Bu doğrultuda, bu araştırmanın amacı Türkiye'de seçilen kullanıcılar arasında mobil sağlık uygulamalarının benimsenmesini etkileyen faktörleri analiz ederek kullanıcı algılamalarını değerlendirmek ve belirlemektir. Venkatesh'in UTAUT2 modeli bu araştırma modeli için uyarlanmıştır. Hipotez istatistiksel olarak test edilmiştir. Araştırmanın hedef kitlesi Türkiye'de masabaşı iş yapan beyaz yaka kullanıcılardır. Kullanıcılar, popüler mobil sağlık uygulamalarından biriyle belirlenen kullanılabilirlik görevlerini tamamladıktan sonra, hazırlanan anket sorularını yanıtlanmıştır. 101 kullanıcı anketi tamamlamış, ancak eksik yanıtlardan dolayı sadece 97 katılımcıya analizde yer verilmiştir. Anketlerden dışa aktarılan veriler IBM SPPS Statistics 22 ve Amos yazılım paketleri aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; alışkanlık, çaba beklentisi, fiyat değeri, performans beklentisi, kullanıcıların mobil sağlık uygulamalarını Türkiye'de benimsenmesinin önemli faktörleri olarak ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, mobile health applications have become one of the most commonly used mobile application type in worldwide. Although the rate of mobile application usage in Turkey is quite high, the number of studies on mobile health applications is inadequate. This research will be a pioneering one in evaluating the perceptions of mobile users in Turkey on mobile health applications, including theory and practice. In this direction, this thesis aims evaluating and identifying user perceptions by analyzing the influential factors in adoption of mobile health applications. Extended Unified Theory of Acceptance model(UTAUT2) was used as a research model in this research. The target group of the research is participants who have the desk job in Turkey. After participants has completed predefined usability tasks with well-known mobile health applications, a survey was accomplished in order to analyze user perceptions. 97 valid data sets are collected for the analysis. The collected data from the surveys was analyzed with IBM SPPS and AMOS software packages. As a result of the analysis; habit, effort expectancy, price value and performance expectancy are found as significant factors of adoption on mobile health applications in Turkey.