Kürt sorununun çözümünde yakın dönem politikalarının analizi
Analysis of the poitics of the near-term in the solution of Kurdish problem
- Tez No: 491292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN REYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kürt sorunu, Çözüm Süreci, Terör, Mihraklar, Geri Kalmışlık, Kurdish Problem, Solution process, Terrorism, Outbreaks, Back wardness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Hazırlamış olduğum“Kürt Sorununun Çözümünde Yakın Dönem Politikalarının Analizi”konulu bu çalışmada hakkında yüzlerce kitap yazılan binlerce panel, oturum sempozyum düzenlenen yaklaşık yüz yıldır sorun olarak toplumun önünde duran çözülmek yerine, gün geçtikçe daha da karmaşık ve çözümsüz hale gelen“Kürt sorununu”ele almaktır. Kürt sorunu ülkemizin yaklaşık yüz yıllık sorunudur. Uzun yıllar varlığı kabul edilmemiş, sorunun adı geri kalmışlık sorunu, ülkemizin üzerinde iç ve dış güçlerin oyunu gibi tanımlamaları yapılan sorun, Cumhuriyetin kuruluşundan 2000'li yılların başlarına kadar güvenlik odaklı olarak çözülmeye çalışılmış, fakat bu yöntemle sorun ortadan kaldırılamadığı gibi daha da karmaşık hale gelmiştir. İş başına gelen hükümetler tarafından sorunun adı konulamamıştır. 2009 yılında görevde olan hükümet tarafından hem sorunun adı konulmuş sorunun Kürt sorunu olduğu kamuoyuna duyurulmuş bu tarihten sonra çözüm adına yoğun bir çalışma yürütülmüştür. Başlangıçta büyük ümitlerle sürdürülen bu süreç bölgede yaklaşık olarak üç yıla yakın bir süre çatışmasızlık sağlamış, sorunun çözümüne en çok yaklaşılan noktada çözüm süreci başarısızlığa uğramıştır. Ardından da bölgede terör çözüm süreci öncesindeki gibi yeniden başlamıştır.2009-2015 yılları arasında çözüm süreci döneminde çözüme yaklaşılmışken, sürecin sekteye uğraması/uğratılması talihsizlik olmuştur. Kürt sorununun çözümü yönündeki politikaların ele aldığım bu çalışmada Kürtlerin, tarihteki yerlerine ve kökenlerine kısaca değinerek, Osmanlı Devleti döneminde, Cumhuriyet'in erken döneminde ve 2000'li yıllara kadar Kürt sorunu üzerine yapılan çalışma ve dönemin gelişmelerine kısa olarak yer verdim. Ayrıca çözüm süreci diye yakın tarihimizde yer alan 2009-2015 dönemine ait gelişmelere biraz daha ayrıntılı olarak yer verdim. Son bölümde Kürt sorununun çözümü yönünde dile getirilen argümanlara değinerek bu argümanların kısa analizlerini yaptım.
Özet (Çeviri)
I have already prepared thousands of panels, sesssions and sympousiums about hundreds of books about the“Analysis of the Near-term Politics in the Solution of Kurdish Problems”which I have already prepared to deal with the“Kurdish Problem”that has become increasingly complex and insoluble day after day. The Kurdish problem is about a hundred years old of your country. İt has been tried to be solved as security-oriented until the beginning of the 2000's, but the problem that has not been accepted for many years, such as the problem of back wardness and the problem of back wardness and the problem of internal and external forces playing on our country, it bacame complicated. İn 2009, it was announced to the public that the problem that was named by the government was the Kurdish problem. After that date, an intensive work was carried out on hehalf of the solution.This process, which was carried out with great hopes at the beginning, gave the region a conflict of almost three years, and the solution process in the point aproaching the solution process. Between 2009 and 2015, during the setlement period of the solution process, there was an inadeguacy of passing through the skeptical wrestling. The politics fort he solution of the Kurdish problem were mentioned in this study briefly about the places and origins of the Kurds in their history and the Kurdish problem in the Ottomon period, I briefly discussed the developments,of 2009-2015 period in our recent history as a solution process, I made a brief analysis of these arguments by referring to the arguments expressed in the last part about the solution of the Kurdish problem.