Hz. Peygamber'in haklarında dua ettiği sahâbîler
Some companions whom the Prophet Muhammad's prayed about themselves
  1. Tez No: 491293
  2. Yazar: OSMAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KAVAKLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hazreti Peygamber, Sahâbe, Dua, Tevessül, Prophet, Companion (as-Sahaba), Prayer, Recourse, (at- Tawassul)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Hz. Peygamber'in haklarında dua ettiği bazı sahâbîleri konu alan bu çalışma; bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu ve amacı ile tezde uygulanacak yöntem ve başvurulacak kaynaklara değinilmiştir. Birinci bölümde öncelikle duanın kavramsal ve pratik yönü ele alınmış; daha sonra tevessül kavramıyla olan ilişkisi analiz edilmiştir. İkinci bölümde Hz. Peygamber'in bazı sahâbîler hakkında yaptığı dualar, ilgili sahâbîlere ait hal tercemeleri eşliğinde serdedilmiştir. Son olarak dualar; dua eden, hakkında dua edilen ve içerik açısından değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışma, zikri geçen dualara ait metinlerin alfabetik fihristiyle sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study which having taken subject some companion whom the Prophet Muhammad's prayed about themselves, has been consisted an entry and two parts. In the introduction has been referred to the subject and aim of the research and the method to be appliced in the thesis and to the resources to be referenced. In the first part, firstly, the conceptual and practical aspect of the prayer has been dealed; later, its relation between with the concept of“at-tawassul”has been analyzed. In the second part, the prayers of the Prophet Muhammad about some companions has been put forward in the accompaniment of the related companion biographies. The prayers finally, has been subjected to evaluation in terms of the prayer, the person that been prayed about and the content. The study has been ended with alphabetical index of the texts belonging to mentioned prayers.