Metil alkol zehirlenmesinde biyolojik materyalde biyokimyasal değişikliklerin incelenmesi
- Tez No: 49147
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Metanol Zehirlenmesi, Postmortem kan, Mikrodifüzyon Analiz, Su&ert Yöntemi, Formaldehit. 72, Methanol Poisoning, Postmortem blood, Microdiffusion Analysis, Method of Sujbert, Formaldehyde. 73
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
VII. ÖZET Metanol, kalıcı hasar ve ölüme neden olabilen, toksik metabolitler oluşturan bir alkoldür. Analitik toksikolojik yönden metanol zehirlenmelerinin tanımlanabilmesi için kan ve idrarda metanol ve metabolitleri aranarak analizleri yapılabilir. Metanol tespiti için kullanılan yöntemler son derece spesifik olmalıdır. Biyolojik sıvılarda diğer alkollerde bulunabileceğinden bu alkoller tarafından etkilenmemelidir. Bu çalışmada, metanolün formaldehite oksidasyonu ve formaldehit ile kromotropik asit arasında spesifik renk oluşumuna dayanan yöntemler ve modifiye enzimatik yöntem duyarlılık, verim, tekrarlanabilirlik ve ekonomik açıdan araştırılmıştır. Kanda etil alkol yanında metanol analizinin yapılabilmesini sağlayan yöntemler araştırılarak, dikromat-sülfürik asit indirgenmesine dayanan yöntem ile alkol analizinde metanolün interferansı irdelenmiştir. Metanol zehirlenmelerinde postmortem kan örneklerinde pH tayininin bir kriter olup olmadığı araştırılmıştır. Metanol zehirlenmesi şüphesi bulunan vakalar ve farklı ölüm nedenleri ile otopsisi yapılan vakalardan alınan kan örneklerinin pH değerleri arasındaki ilişki, istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur (p>0.05). Etil alkol saptanan postmortem kan örneklerinde metanol düzeyleri tayin edilerek endogen metanol oluşumu incelenmiştir. Postmortem kan-alkol ve kan-metanol konsantrasyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
VIII. SUMMARY Methanol, which forms toxic metabolites, is an alcohol that causes permanent damage and death. To define methanol poisonings in terms of analytic toxicology, the analysis can be done by searching methanol and metabolites in blood and urine. The methods used for the stabilization of methanol should be very specific. Since there may be other alcohols in biological fluids they should not be affected by those alcohols. In this study both the methods based on specific colour formation between formaldehyde oxidation of methanol and chromotrophic acid and modifying enzymatic method in terms of sensibility, productivity, recurrency, economy are searched. Searching the methods providing the analysis of methanol, in addition to ethyl alcohol, in blood; the method based on the reduction of dichromate- sulfuric acid and the interference of methanol alcohol in analysis are examined. It has been searched whether the pH determination is criterion or not in postmortem blood samples of methanol poisonings. The relation between the pH value of blood samples taken from the incidents under suspicion of methanol poisoning and the ones whose autopsies have been done because of various reasons of death, has been statistically found meaningless (p>0.05). In postmortem blood samples where ethyl alcohol is found, endogenous methanol formation is searched by determining methanol levels. Between postmortem blood-alcohol and blood-methanol concentrations no statistically meaningful relation has been found (p>0.05).