Parkinson hastalığı'nda robot yardımlı yürüme eğitiminin kısa ve uzun dönem etkileri
Short and long term effects of robotic assisted walking training in parkinson's disease
- Tez No: 491647
- Danışmanlar: UZMAN İBRAHİM GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, robot yardımlı yürüme eğitimi, yürüme, denge, donma, günlük yaşam aktiviteleri, Parkinson's disease, robot-assisted gait training, walking, balance, freezing, daily living activities
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Delibaş O. Parkinson Hastalığı'nda Robot Yardımlı Yürüme Eğitiminin Kısa ve Uzun Dönem Etkileri S.B. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Uzmanlık Tezi, Ankara 2018. Amaç: Parkinson hastalarında robot yardımlı yürüme eğitiminin yürüme, denge, donma ve günlük yaşam aktiviteleri üzerindeki kısa ve uzun dönem etkilerini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Mart 2016 - Aralık 2016 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde yatarak tedavi görmüş olan idiyopatik Parkinson hastalığı tanısı almış olan 23 hastanın var olan dosyaları incelendi. Belirgin görme ve/veya işitme sorunu, fonksiyonelliği etkileyen kronik hastalık öyküsü, atipik Parkinsonizm tanısı, ciddi ekstremite kontraktürü olan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastalığın şiddeti Hoehn&Yahr evresi; hastalığın semptom ve bulguları Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği; yorgunluk Yorgunluk Şiddet Ölçeği, yürüme 10-Metre ve 6-Dakika Yürüme Testi; donma Yürümenin Donması Ölçeği; denge Berg Denge Ölçeği, Fonksiyonel Uzanma Testi, 5-Kere Otur ve Kalk Testi, Süreli Kalk ve Yürü Testi; düşme düşme sıklığı, Düşme Etkinlik Ölçeği; günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi Schwab ve England Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği ve Parkinson Hastalığı Ölçeği-39 ile değerlendirildi. Hastalar 3 hafta boyunca, haftada 5 gün ve günde 30 dakika olacak şekilde robot yardımlı yürüme eğitimi ve konvansiyonel rehabilitasyon tedavisi aldı. Robotik yürüme egzersizleri Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin Teknokentte ürettiği RoboGait eksoskeleton treadmill egzersiz robotu ile uygulandı. Tüm değerlendirmeler ve robotik yürüme tedavisi hastalar ilaçlarını aldıktan 1 saat sonra 'on' döneminde yapıldı. Konvansiyonel rehabilitasyon tedavisi iş uğraşı terapisi, yürüme ve mobilizasyon egzersizleri, gevşeme egzersizleri, solunum ve yutma egzersizleri olarak verildi. Hastalar tedaviye başlamadan hemen önce (tedavi öncesi, 0. gün), tedavinin bitiminde (tedavi sonrası, 3. hafta) ve tedavi bitiminden 3 ay sonra (kontrol, 15. hafta) değerlendirildi. Verilerde tedavi ile değişiklik olup olmadığı, tedavi öncesi ve sonrası (0-3. hafta), tedavi öncesi ve kontrol (0-15. hafta) ve son olarak tedavi sonrası ve kontrol (3-15. hafta) olmak paired sample t-test ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 23 hastanın yaş ortalaması 65.1±11.9 yıl, hastaların ortalama hastalalık süresi 152.4±104.1 aydı. Hastaların ortalama Hoehn & Yahr evresi 2.6±0.9 idi. Tedavi programı sonrasında (3. hafta) 10-Metre ve 6-Dakika Yürüme Testi, Yürümenin Donması Ölçeği, Berg Denge Ölçeği, Fonksiyonel Uzanma Testi, 5-Kere Otur ve Kalk Testi ile Parkinson Hastalığı Ölçeği-39 skorlarında istatistiksel olarak anlamlı gelişme olduğu ve bu gelişmenin kontrolde de (15. hafta) devam ettiği saptandı. Sonuç: Parkinson hastalarında konvansiyonel tedaviye eklenen robot yardımlı yürüme eğitiminin yürüme, denge, donma ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine hem kısa hem de uzun dönemde olumlu etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Delibaş O. Short and Long Term Effects of Robotic Assisted Walking Training in Parkinson's Disease Ministry of Health Faculty of Health Science Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, Physical Medicine and Rehabilitation Clinic Dissertation, Ankara 2018. Purpose: To investigate the effects of robot-assisted gait training (RAGT) on the main symptoms such as walking, balance and freezing as well as daily living activities in patients with Parkinson disease (PD). Materials and Methods: This study was carried out between March 2016 and December 2016 by reviewing the existing files of 23 patients who had been idiopathic PD in the our Physical Medicine and Rehabilitation Clinic. Patients with serious visual and/or hearing problems, other chronic disease that affects functions, atypical Parkinsonism and severe extremity contracture were excluded from the study. The severity of disease (Hoehn&Yahr (H&Y) stage), symptoms and findings of the disease (Unified Parkinson's disease rating scale (UPDRS)), fatigue (fatigue severity scale), freezing and walking (freezing of gate, 10-meter and 6-minute walk test) and balance (falling frequency, falls efficacy scale, berg balance scale, functional reach test, five times sit to stand test, timed up and go test) as well as daily living activities and quality of life (parkinson disease questionnaire-39, schwab&england activities of daily living scale) were evaluated in patients. Conventional therapy and RAGT were given for 30 minutes a day, 5 days a week and 3 weeks. Robotic gait exercises were applied with Robo Gait exoskeleton treadmill exercise robot that manufactured by Middle East Technical University in Teknokent during the 'on' period (at 1 hour after taking their medication). Moreover, conventional therapy including occupational therapy and walking, mobilization, relaxation, breathing and swallowing exercises were added to RAGT. All evaluation parameters that applied to the patient; was repeated immediately before the treatment started (1st day), at the end of the treatment (3th week - discharge) and control time (at the 15th weeks). The results of all evalution parameters at before and after-treatment as well as control were analysed by paired sample t-test. Results; The mean age of the 23 patients was 65.1 ± 11.85 years, and the mean disease duration was 152.4 ± 104.1 months as well as the mean H&Y stage was 2.6 ± 0.90. A significant improvement was observed in some evaluation parameters (berg balance scale, functional reach test, five times sit to stand test, five times sit to stand test, timed up and go test, 10-meter and 6-minute walk test, freezing of gate and parkinson disease questionnaire-39)at the end of treatment (3th weeks). That's more, this condition was stil goingon at the 15th weeks. Conclusion: We found that RAGT combined with conventional treatment in patients with PD has both short- and long-term positive effects on walking, balance, freezing and daily living activities.