Kuzey Afrika Libya Trablus garb Müziği: 'Muvaşşah'
North Africa Libya Trablus garb Music: 'Muvaşşah'
- Tez No: 491781
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN DE THORPE MILLARD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muvaşşah, Şiir, Endülüs, Muvashshah, Poem, Andalusia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, Endülüs halkının en önemli kültür miraslarından biri olan muvaşşah sanatı ele alınacaktır. Coğrafi olarak Libya'nın Trablus ve Endülüs bölgesinde edebiyat alanında ve hicri takvime göre üçüncü asırda, Endülüs halkı arasında doğmuş ve yayılmış bir şiir sanatıdır. Arap edebiyatındaki en önemli türlerinden biri olan muvaşşah tür, Endülüs halkının müziğe olan eğilimi ile bölgesel halk ağzıyla terennüm edilen şarkıların kaynaşması sonucu doğmuştur. Beş yüzyıl boyunca geçerliliğini koruyan bu tür, göçler yayılmıştır. X. yüzyılda doruk noktasına ulaşan muvaşşaha, matla, devr, sımt, kufl, gusn, beyt ve harce gibi kendine ait terminolojisi ile özelliğini belli etmektedir. Diğer taraftan Arapça olmayan kelimeleri içermesi sebebiyle Doğulu ve Batılı birçok araştırmacının da ilgisini çekmiştir. Muvaşşah sanatının doğduğu ve yayılmaya başladığı coğrafi konum, mavaşşah tanımı ve tarihi, bu sanatın içeriğindeki konuları, edebi alanda özelliklerinden yola çıkarak muvaşşah şiirlerini kullanan besteciler, bestecilerin belirgin özellikleri çalışmada yapılan analizlerle ortaya çıkarılacaktır. Muvaşşah sanatına işaret eden eski veya yeni tarihli araştırmaların içerisinde değişik görüş ve teoriler bulunmaktadır. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Müziği alanında aldığım yüksek lisans eğitimim sırasında, Arap kültürüne ait olan, aynı adla yazılmış şiirlerin müziksel kısımlarına dair bir çalışmanın yapılmamış olması, beni Muvaşşah sanatıyla ilgili araştırma yapmaya teşvik etti. Bu araştırmada hedefim, Muvaşşah okuma sanatında kullanılmış ritimsel, makamsal olguları ortaya koyarak, Muvaşşah bestelerinin Türk Müziği icra edenler tarafından da ulaşılabilir ve anlaşılarak icra edilebilir olmasını sağlamak amacıyla analizlerini yapmak olacaktır.
Özet (Çeviri)
Summary In this study,we will address one of the most important cultural heritages of Andalusian people, the art of ''Muvashshah''. Geographically, the birth place of this art of poetry is Tripoli and Andalus region of Libya and it was spreaded there, in the field of literature in the third century of Islamic calendar. Muwashshah is one of the most important type of Arabic literature and it was created as a result of the tendency of the people of Andalusia to music and singing pleasantly. This art has kept its topicality for the five centuries and was spreaded as the result of migration. The art of '''Muvashshah' reached its peak point in the Xth century and is characterized by its own terminology such as matla, devr, sit, kufl, gusn, beyt and harce. Due to the reason that this art contains non-Arabic words, it attracted the attention of many Oriental and Western researcher. The geographical location of birthplace and spreading of Muvashshah, its history and recognition, the subjects of this art, composers using Muvashshah in their works, by starting from its features in the field of literature and the characteristics of composers will be revealed by analysis in this study. There are varied views and theories regarding the old or new dated researches pointing to the Muvaşşah art.When I was studying at Ege University in the faculty of Social Sciences in the field of Turkish Music, the reason encouraged me to do research about the art of Muvaşşah was the lack of studies on this art, despite its belonging to the Arabic heritage and because not any researches had been done regarding the musical parts of poems written with the same name. In this research, my target will be analyzing the Muvaşşah compositions in order to ensure that Muvaşşah compositions can be performed by achieving and understanding by Turkish music performers by revealing the rhythmic, musical phenomena used in Muvaşşah reading art.