Aydın geleneksel danslarının etnokoreolojik açıdan incelenmesi
Examining of aydin traditional dances in the terms of ethnochoreology
  1. Tez No: 491780
  2. Yazar: NECİP ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın, Zeybek, Halk dansları, Etnokoreoloji, Aydın, Zeybek, Folk Dance, Ethnocoreology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Doğanın dışında insanın yarattığı her şey, kültürün bir öğesi olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanoğlunun iletişim kurabildiği günden beri birlikte yaşama ve toplum olma bilinciyle hareket ettiği varsayılmaktadır. Birlikte yaşamanın bir getirisi olarak, toplumu oluşturan bireylerin ilgi ve tavırlarının, içinde yaşadıkları kültürle şekillendiği düşünülmektedir. Kırsal kesimde kültürel değerlerin ve geleneksel olguların, kişisel tavırları bilinçli ya da bilinçsiz etkilediği görülmektedir. Özellikle toplumun büyük çoğunluğunun ilgi ve beğenisini kazanmış unsurlar öne çıkar, bu unsurlar örnek alınır ve taklit edilir. Çalışmada, uzun yıllardır Aydın halkının, kültürel izlerini taşıdıkları düşünülen zeybek oyunlarının icraları, farklı bakış açıları ile incelemeye alınmıştır. Yörede yapılan araştırmalar, coğrafi koşullar ve iklim şartlarının, kültürlere doğrudan veya dolaylı etki ettiğini göstermiştir. Bunun yanı sıra hem başlı başına bir kurum hem de bir kültür öğesi olarak karşımıza çıkan zeybeklik olgusunun da güç ve adalet temsilcisi olarak benimsenmesinden ve yaşam şekillerine duyulan hayranlıktan ziyade, birliktelik duygusu, kahramanlık, eğlence tarzları gibi yönleriyle, yaşamın bir parçası olarak da değer kazandığı gözlemlenmiştir. İlk bölümde Aydın ili ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde Aydın'daki geleneksel danslar sınıflandırılarak listelenip incelenmiştir. Bölgede yapılmış alan araştırmaları yazılı ve 'karekod' uygulaması yardımıyla görsel kaynaklarla desteklenip Antropoloji ve Halk Bilimi kuramları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmaya konu olan danslar; oynanış biçimleri, dans-müzik ilişkisi, dansçı- toplum ilişkisi, toplum ve dansçının estetik algısı, psikolojik etmenler gibi, etnokoreolojinin ilişkide olduğu birçok yönden multidisipliner bakış açısıyla değerlendirmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Everything that human creates is an element of culture. Humanity, on the other hand, has acted by collective consciousness since the beginning of the communication. the interests and actions of indivuduals constituting society is shaped by the culture in which they live. Cultural values and traditional facts in rural areas affect personal acts either consciously or unconsciously. Elements that gain interest of the majority of the society stand out. These elements are followed and reproduced. This study investigates the performances of Zeybek dances of the people of Aydın, as the bearer of cultural traces, from various performances. Studies in the region show that geographical and climate conditions directly or indirectly affect cultures. On the other hand, Zeybek phenomenon, other than its represantation of power and justice and general admiration to its lifestyle, both as an institution and an element of culture gains value as a part of life with its aspecst such as feeling of togetherness, entertainment, and heroism. The first chapter includes information about the Province of Aydın. The second chapter categorizes, lists, and investigates the traditional dances in Aydın. Field researches in the region supported by visual resources with the assistance of qr code application are evaluated within the frames of theories of anthropology and folklor. Dances to be stutied; such as, dance styles, relationship between dance and music, relation between dancer and the society, aesthetic perspection of dancer and the society and psychological factors are tried to evaluate by the multidisciplinary perspective of ethnocoreology in every ways.