Evre 3-5 prediyaliz kronik böbrek hastalarında karaciğer fonksiyon testleri ile kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
İnvestigation of the relationship between liver function tests and cardiovascular risk factors in stage 3-5 predialysis chronic kidney disease
  1. Tez No: 491824
  2. Yazar: TAMER SELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİM AKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer fonksiyon testleri, kardiyovasküler hastalık riski, kronik böbrek hastalığı, Cardiovascular disease risk, chronic kidney disease, liver function tests
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH), böbrek fonksiyonlarında ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir azalma ile karakterize bir sendromdur. Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) KBH'da en önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Toplum bazlı çalışmalarda karaciğer fonksiyon testleri olan gama glutamil transferaz (GGT), alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat amino transferaz (AST) düzeylerinin kardiyovasküler hastalık risk belirteci olabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı diyaliz öncesi kronik böbrek hastalarında karaciğer fonksiyon testlerinin (ALT, AST, GGT) biyokimyasal kardiyovasküler hastalık (KVH) risk faktörleri ile ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya erişkin yaş grubunda toplam 246 evre 3-5 prediyaliz kronik böbrek hastası dahil edildi. Hastaların demografik verileri, karaciğer fonksiyon testleri (ALT, AST ve GGT) ve biyokimyasal kardiyovasküler risk parametreleri hasta dosyalarından retrospektif olarak kaydedildi. Her hasta için CKD-EPI formülü kullanılarak glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) hesaplandı. Bulgular: ALT ile biyokimyasal kardiyovasküler risk faktörleri arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda ALT ile GFR, serum albümin, trigliserid ve 25-OH vit D arasında pozitif korelasyon; ALT ile serum kreatinin, CRP (c reaktif protein) ve iPTH (intact parathyroid hormone) arasında negatif korelasyon saptandı. AST; GFR, serum albumin, HDL-C (High Density Lipoprotein Cholesterol) ve 25- OH vit D ile pozitif korele, serum kreatinin, CRP, iPTH ile negatif korele bulundu. GGT; GFR, CRP ve trigliserid ile pozitif korele, HDL-C ile negatif korele bulundu. ALT, AST, GGT ile GFH arasında pozitif korelasyon saptandı. Biyokimyasal kardiyovasküler risk faktörleri ile GFH arasındaki ilişkisinin incelenmesi sonucunda serum albümin, trigliserid ve 25-OH vit D düzeyi ile GFH arasında pozitif korelasyon; serum kreatinin, CRP, iPTH, albuminüri ile GFH arasında negatif korelasyon saptandı. Serum HDL-C düzeyi ile GFH arasında korelasyon saptanmadı. GFR açısından düzeltme yapılarak tekrar korelasyon analizi yapıldığında karaciğer fonksiyon testleri ile biyokimyasal kardiyovasküler risk faktörleri arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Sonuç: Evre 3-4-5 prediyaliz kronik böbrek hastalarında karaciğer fonksiyon testleri (ALT, AST, GGT) GFH ile yakın korelasyon göstermektedir. Bu hasta grubunda karaciğer fonksiyon testlerinin biyokimyasal kardiyovasküler risk faktörleri ile saptanan ilişkisi GFH'na bağımlı olup, GFH'dan anlamlı olarak etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Chronic kidney disease (CKD) is a syndrome characterized by progressive and irreversible deterioration of renal function. Cardiovascular disease (CVD) remains the leading cause of morbidity and mortality in patients with CKD. Liver function tests including gamma glutamyltransferase (GGT), alanine aminotransferase (ALT), and aspartate aminotransferase (AST) are proposed to be emerging markers of cardiovascular disease risk in population-based studies. This study aimed to evaluate the possible relationship between liver function tests (ALT, AST, GGT) and biochemical cardiovascular risk factors in predialysis CKD patients. Material and Method: A total of 246 adult patients with stage 3-5 CKD-ND were included in the study. Demographics, liver function tests (ALT, AST, and GGT), and biochemical cardiovascular risk parameters were recorded from patients' charts retrospectively. GFR was calculated for each patient using CKD-EPI equation (eGFR). Results: Correlation analysis of ALT with biochemical cardiovascular risk factors revealed positive correlations with serum albumin, triglyceride, 25- hydroxyvitamin D and negative correlations with serum creatinine, CRP and iPTH. AST was positively correlated with GFR, serum albumin, HDL-C, and 25- hydroxyvitamin D and negatively correlated with serum creatinine, CRP and iPTH. GGT was positively correlated with GFR, CRP and triglyceride, and negatively correlated with HDL-C. ALT, AST, and GGT were all positively correlated with GFR. Correlation analysis of biochemical cardiovascular risk factors with GFR revealed positive correlations between serum albumin, triglyceride, 25- hydroxyvitamin D and GFR, and negative correlations between serum creatinine, CRP, iPTH and albuminuria. HDL-C did not correlate with GFR. After adjusting for GFR, no correlations were found between liver function tests and biochemical cardiovascular risk factors. Conclusion: Liver function tests (ALT, AST, GGT) significantly correlated with GFR in stage 3-5 CKD-ND patients. The relationships between liver function tests and biochemical cardiovascular risk factors were significantly influenced by GFR in this patient group.