Laktasyondaki keçilerde lökosit casr gen ekspresyon seviyesi ile plazma kalsiyum seviyesinin belirlenmesi
Determination of leucocyte casr gene expression level and plasma calcium level in lactated goats
  1. Tez No: 491907
  2. Yazar: SEVDA DALKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN YAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Keçi, laktasyon, kalsiyum, CaSR, gen ekspresyonu, Goat, lactation, calcium, CaSR, gene expression
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Laktasyondaki Keçilerde Lökosit CaSR Gen Ekspresyon Seviyesi ile Plazma Kalsiyum Seviyesinin Belirlenmesi Keçi yetiştiriciliğinde süt üretimi büyük öneme sahiptir. Süt içeriğindeki kalsiyum ve diğer bileşikler insan beslenmesinde oldukça önemli yer tutmaktadır. Kalsiyum; kas kasılması, kanın pıhtılaşması, enzim aktivitesi, sinirsel uyarım ve hormonların salınması ilehücre membranlarının geçirgenliği gibi biyolojik mekanizmalarda görev almaktadır. Bu nedenle kan kalsiyum düzeyinin devamlılığının sağlanması oldukça önemli olup hormonal kontrol mekanizmaları ile stabilitesi sağlanmaktadır. Bu mekanizmalar; paratiroid hormon (PTH) mekanizması, kalsitonin ve vitamin D mekanizmasıdır. PTH iyonize kalsiyum miktarını arttırken fosfor düzeyini azaltmaktadır. Kalsitonin kan kalsiyum konsantrasyonunun düzenlenmesinde görev alıp PTH'yı ters etkileyerek bu fonksiyonunu yerine getirmektedir. Vitamin D, PTH ile birlikte hareket etmektedir. Yani PTH salgılanmasıyla birlikte kemikten kalsiyum ve fosfat salınımını arttırarak kan kalsiyum ve fosfor dengesini sağlamaktadır. Kan kalsiyum konsantrayonundaki küçük değişiklikler bu hormonal mekanizmayı harekete geçirmektedir. Özellikle laktasyon döneminde sütteki kalsiyum talebi artmaktadır. Laktasyon döneminde vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu Kalsiyuma Duyarlı Reseptör (CaSR) geni yardımıyla süte koordine etmektedir. Bu çalışmada Damascus keçilerde laktasyon boyunca sütte CaSR geni ekspresyon seviyesi ile kan kalsiyum seviyesi ölçülmüştür. CaSR geni ekspresyon seviyesi RT-qPCR ile belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile Fold Regulation ve Fold Change grafikleri oluşturulmuştur. Laktasyonun 1. ayına göre 3, 5 ve 7. aylarında CaSR gen ekspresyonun önemli seviyede down- regüle olduğu tespit edilmiştir. Laktasyonun 1, 3,5 ve 7. aylarında alınan plazma örneklerinde kalsiyum seviyeleri sırasıyla 9,63; 9,57; 8,64 ve 8,32 (mg/dl) olarak bulunmuştur. Laktasyonun 1 ve 3. aylarına göre 5 ve 7. aylarda önemli seviyede azalma görülmüştür. Plazma kalsiyum miktarındaki bu azalma CaSR gen ekspresyon miktarındaki azalma ile uyum içerisnde olmuştur. Bu çalışma ile laktasyondaki keçilerde sütle birlikte meydan kalsiyum kaybının kandaki regülasyonunun CaSR geni üzerinden sağlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Determination of Leucocyte CaSR Gene Expression Level and Plasma Calcium Level in Lactated Goats Milk manufacturing has an importance for goat breeding. It has a very important place in human nutrition in terms of calcium and other compounds in milk. Calcium; muscle contraction, blood clotting, enzyme activity, neural stimulation and together with the release of hormones, participate in biological mechanisms such as theperme ability of cell membranes. For this reason, maintaining the level of blood calcium level is very important and its stability ensured with hormonal control mechanisms. These mechanisms are; mecanism of parathyroid hormone (PTH), calcitonin and vitamin D. PTH, increases the amount of ionized calcium and reduces the phosphorus level. Calcitonin participates in the regulation of blood calcium concentration and adversly affects PTH. Vitamin D moves in concert with PTH. With release of PTH, body balances blood calcium and phosphor by increasing calcium and phosphate release from bone. Small changes in concentration of blood calcium, activate this hormonal mechanism. Demand of calcium in milk increases especially in period of lactation. In lactation period body coordinates calcium that needed, to milk with help of Calcium sensing receptor (CaSR) gene. In this research, through out lactation period CaSR gene expression and blood calcium levels were measured. CaSR gene expression was determined with RT-qPCR. Fold Regulation and Fold Change graphs were created with the results. It was determined significant down-regulated levels at 3, 5 and 7th months of lactation compared to1st month of lactation. Blood plasma samples, 1st, 3rd, 5th and 7th month of lactation, was measured for plasma calcium levels and their quantity was found 9,63; 9,57; 8,64 and 8,32 (mg/dl), respectively. According to lactation's 1st and 3rd months in blood plasma calcium levels were detected higher than 5th and 7th months of lactation. The decreasing levels of CaSR gene expression were compatible with the plasma. In this study, it has been determined the regulation in blood of the calcium loss with the milk in the lactating goat via the CaSR gene.