Bronşiyal astımlı hastalarda IL-33 düzeyi ve gen polimorfizminin değerlendirilmesi
Evaluation of IL-33 levels and gene polymorphisms in patients with bronchial asthma
- Tez No: 491943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN OKUTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, IL-33, Gen Polimorfizmi, Asthma, IL-33, Gene Polymorphism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bronşiyal Astımlı Hastalarda IL-33 Düzeyi ve Gen Polimorfizminin Değerlendirilmesi Öğrencinin Adı: Kadir CANOĞLU Danışmanı: Oğuzhan OKUTAN Anabilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Amaç: Astım, dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülen hava yollarının kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Astımda genetik kalıtımın %60'lara vardığı bilinmektedir. Bu sebeple, genetik çalışmalar astım patogenezinin aydınlatılması ve tedavide yeni hedeflerin ortaya konulması açısından önem arz etmektedir. Astım, allerjenlere karşı gelişen Th2 immün yanıtın tetiklediği inflamatuar reaksiyona bağlı gelişmektedir. Bronş ve küçük hava yolu epitelinde bulunan IL-33, Th2 immün yanıtta önemli bir sitokin olarak bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, serum IL-33 düzeyi ve IL-33 gen polimorfizmlerinden rs1342326, rs1929992 ve rs3939286'nın astım etyopatogenezindeki olası rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 18 yaş ve üzeri astım tanılı 90 hasta ve 90 sağlıklı kontrol alındı. Serum IL-33 düzeyleri, ELISA yöntemi ile ölçüldü. IL-33 gen polimorfizmleri, real-time PCR ile çalışıldı. Bulgular: Astım hastaları ile kontrol grubu arasında, serum IL-33 düzeyi açısından anlamlı bir farklılık saptandı (p0.05). Sonuçlar: Serum IL-33 düzeyinin yüksek saptanması, IL-33'ün astım etyopatogenezinde rolünün olduğunu göstermektedir. IL-33 seviyelerini azaltacak tedavi hedefleri açısından, moleküler ve ilaç faz çalışmalarının yapılması gerektiği düşünülmektedir. Çalışmamızda, IL-33 gen polimorfizmlerinden rs1929992, rs1342326 ve rs3939286, astım gelişme riskinde etkisiz görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of IL-33 Levels and Gene Polymorphisms in Patients with Bronchial Asthma Student Name: Kadir CANOĞLU Advisor: Oğuzhan OKUTAN Department: Pulmonology Objective: Asthma is a chronical inflammatory airway disease that affects approximately 300 billion people over the world. It is known that genetic inheritance in asthma is up to 60%. Hence, genetic studies are important in terms of clarification of asthma pathogenesis and define new targets of treatment. Asthma is characterized by inflammatory reaction which is triggered by Th2 immune activation. IL-33, which is found in the bronchial and small airway epithelium, is known as an important cytokine in Th2 immune response. The aim of this study is to investigate possible role of serum levels of IL-33 and IL-33 gene polymorphisms such as rs1342326, rs1929992 and rs3939286 in etiopathogenesis of asthma. Methods: 90 patients with asthma older than 18 years, and 90 healthy controls were included in this study. Serum IL-33 levels were measured by ELISA. IL-33 gene polymorphisms were studied with real-time PCR. Results: The serum IL-33 levels between asthma and healthy control group was insignificant (p0.05). Conclusions: High levels of serum IL-33 indicates that IL-33 is involved in the etiopathogenesis of asthma. Molecular and drug phase studies should be considered in terms of therapeutic targets to reduce IL-33 levels. In this study, the IL-33 gene polymorphisms rs1929992, rs1342326 and rs3939286 seem to be ineffective at risk of developing asthma.