Sarkoidozda mediastinal lenf nodu örneklemelerinde cd4 cd8 ve cd103 t lenfositlerin tanısal değeri var mıdır?
Do cd4, cd8 and cd103 t lymphocytes in mediastinal lymph node specimens in sarcoidosis have diagnostic value?
- Tez No: 491953
- Danışmanlar: DR. FATMA TOKGÖZ AKYIL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: CD103, endobronşiyal ultrasonografi, sarkoidoz, CD103, endobronchial ultrasound, sarcoidosis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Sarkoidozda mediastinal lenf nodu örneklemelerinde CD4 CD8 ve CD103 T lenfositlerin tanısal değeri var mıdır? Amaç: Bu çalışmanın amacı lenf nodu örneklemelerinin flowsitometrik analizinde CD4+, CD8+ ve CD103+ lenfosit alt gruplarının, sarkoidozda yardımcı bir belirteç olarak tanısal değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, prospektif kohort çalışmasıdır. Ocak 2017- Eylül 2017 arasında ayırıcı tanısında sarkoidoz düşünülerek endobronşiyal ultrasonografi (EBUS) eşliğinde lenf nodu örneklemesi yapılan hastalar çalışmaya dahil edildi. Farklı lenfosit alt grupları sayıldı ve karşılaştırıldı. Bulgular: Klinik ve histopatolojik bulgular eşliğinde ulaşılan son tanılar 31 (%67) hastada sarkoidoz, 15 (%33) hastada sarkoidoz dışı (akciğer kanseri, antrakoz, pnömokonyoz, pulmoner emboli, pnömoni) idi. Her 2 hasta grubu arasında hücre sayıları ve lenfosit oranları benzer iken, CD4+ T lenfosit oranları sarkoidoz hastalarında daha yüksek saptandı (p=0,017). CD8+ T lenfosit yüzdeleri ve CD4/CD8 oranları her 2 grup arasında benzerdi (p>0,05). Sarkoidoz hastalarında, CD103+CD4+ ve CD103+CD8+ lenfosit yüzdeleri daha düşük saptandı (sırasıyla, p=0,008 ve p=0,048). CD103+CD4+/CD4+ oranı sarkoidoz hastalarında daha düşüktü (p=0,014). Sonuç: EBUS ile alınan lenf nodu materyallerinin sitolojik incelemesinin sarkoidozun ayırıcı tanısında önemli ipuçları sağlayacağı gösterilmiştir. Sarkoidoz hastalarında CD4+ lenfosit hücre sayıları daha yüksek olsa da CD4/CD8 oranının tanıya katkısı sınırlıdır. Düşük CD103+CD4+ ve CD103+CD8+ T lenfositlerin sarkoidoz tanısında belirleyici olacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Do CD4, CD8 and CD103 T lymphocytes in mediastinal lymph node specimens in sarcoidosis have diagnostic value? Objective: The aim of this study was to investigate the diagnostic value of CD4+, CD8+, and CD103+ lymphocyte subgroups as adjunct markers for sarcoidosis by using flow cytometric analyses of lymph node samples. Materials and Methods: The study was a single-center, prospective cohort study. Between January and September 2017, patients with differential diagnoses of sarcoidosis and non-sarcoidosis based on endobronchial ultrasound were included in the study. Different lymphocyte subsets were counted and compared. Results: The final diagnoses based on clinical and histopathological findings were sarcoidosis in 31 (67%) out of 46 patients and non-sarcoidosis in 15 (33%) patients. Cell numbers and lymphocyte ratios were similar in both patient groups while CD4+ T lymphocyte rates were higher in sarcoidosis patients (p = 0.017). CD8+ T lymphocyte percentages and CD4/CD8 ratios were similar between the two groups (p >0.05). In sarcoidosis patients, CD103+CD4 + and CD103+CD8+ lymphocyte percentages were lower (p = 0.008 and p = 0.048, respectively). The CD103+CD4+/CD4 + ratio was lower in sarcoidosis patients (p = 0.014). Conclusion: Cytological examination of lymph node material provided important clues to the differential sarcoidosis diagnosis. Although the number of CD4+ lymphocyte cells in sarcoidosis patients was higher than in non-sarcoidosis patients, the contribution of the CD4/CD8 ratio to the diagnosis is limited. Low CD103+CD4+ and CD103+CD8+ T lymphocytes were found to be predictors of sarcoidosis.