İbnu'l-Cevzî'nin eleştirdiği Et-Tirmizî'de yer alan rivâyetler
The narratives at the Tirmizi that Ibn Al-Jawzi criticised
  1. Tez No: 492003
  2. Yazar: MUSA PEKEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kütüb-i Sitte, et-Tirmizî, es-Sunen, Mevzû, İbnu'l-Cevzî, el-Mevdûât, Kutub al-Sittah, et-Tirmidhi, es-Sunen, Legislation, Ibnu'l-Jawzi, al-Mevdûât
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Hadis alanı, Temel İslam Bilimleri arasında en geniş literatüre sahip olan disiplinlerin başında yer almaktadır. Bu literatür geçmişte araştırmalara konu olduğu gibi günümüzde de üzerinde araştırmalar devam etmektedir. Hadis alanından yapılan çalışmalar hadislerin sahihini sakiminden ayırt etmek için yapılmıştır. Hadis iteratüründeki çalışmalar farklı dallara ayrılmıştır. Hadis literatürünün en önemli saç ayaklarından birisi de şüphe yoktur ki Mevzûât Edebiyatıdır. Bu alan mevzu rivayetlerin tanınması ve tespiti için hadisçilerin yoğun çaba sarf ettikleri bir alandır. Mevzûât Edebiyatının önemli simalardan birisi de el-Mevdûât adlı eserin müellifi olan İbnu'l-Cevzî'dir. Hadis alanında işgal ettikleri konumları nedeniyle Kütüb-i sitte üzerinde araştırmalar daha da yoğun olmuştur. Bu terkibin içerisinde yer alan et-Tirmizî'nin es-Sunen'i de öteden beri hadis ehlince ilgiye mazhar olmuş ve hakkında kayda değer çalışmalar yapılmıştır. İçerdiği sahih hadislerle şöhret kazanmış olan sünen-ı Erbaa'dan et-Tirmizî'nin es-Sunen'i bu defa içinde var olduğu iddia edilen uydurma hadisler üzerinden incelenecektir. Söz konusu bu çalışmanın konusu İbnu'l-Cevzî'nin“uydurmadır”diyerek eserine aldığı et-Tirmizî'nin es-Sunen'inde yer alan rivayetlerdir. Bu rivayetler hakkında başta et-Tirmizî'nin kendisi olmak üzere hadis ehlince değişik yorumlar yapılmıştır. Fakat bazen müteşeddid bazen de mutesahil yaklaşımlar sebebiyle sabit bir neticeye varılamamıştır.
Özet (Çeviri)
The Hadith area is at the forefront of disciplines with the largest literature among the Basic Islamic sciences. This literature has been investigated in the past and researches on it are continuing today. The works of the hadiths were made to distinguish the authenticity of the hadiths. The studies in the Hadith literature are divided into different branches. There is no doubt that one of the most important hair legends of Hadith literature is Legislation Hadith Literature. It is a field where the hadithists make intensive efforts for the recognition and determination of the narrations. One of the most important figures of Legislation Literature is İbnu'l-Cevzi, the author of his work al-Mevdâuât. Researches on Kutub al-Sittah have become more intensive due to its position occupied in the hadith area. The et-Sunen of et-Tirmidhi in this composition has also been an excuse for the Hadith and has been devoted considerably. From the Sunnah-Erbaa, which has gained a reputation with its authentic hadiths, the et-Sunnen of et-Tirmidhi will be examined through the fictitious hadiths alleged to exist within this time.In this study, it is a narration in et-Tirmidhi 's as-Sunen which Ibn al-Jawzî claims to be faked up. These narrations have been interpreted differently in the hadith, especially at et-Tirmizi itself. But sometimes there is no fixed result due to the violent and sometimes calm approaches.