Akaryakıt sektöründeki çalışanların iş tatmini ile yöneticilerin algılanan liderlik stilleri arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
An investigation on the relationship between business satisfaction of people in the fuel sector and leadership styles determined by administrators
- Tez No: 492048
- Danışmanlar: PROF. DR. EVREN AYRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Liderlik, Algılanan Liderlik Stilleri, Job Satisfaction, Leadership, Perceived Leadership Style
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada liderliğin iş tatmini üzerindeki etkisinin incelemesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda İstanbul ilinde akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren firmaların personelleri üzerinde iş tatmini seviyeleri ve algıladıkları liderlik özellikleri ölçülmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada öncelikle iş tatmini ve liderlik konuları hakkında detaylı literatür taraması yapılmış ve elde edilen bilgiler düzenlenerek genel çerçeve oluşturulmuştur. Çalışmamızın birinci bölümünde iş tatmini ile ilgili kaynaklar taranarak iş tatmininin kavramı, önemi, iş tatminini etkileyen faktörler ve teorik yaklaşımlar gibi bilgiler ele alınmıştır. Liderlik adlı ikinci bölümde ise ilgili çalışmalar taranarak liderlik kavramı, tarihsel gelişimi, liderlik tarzları ve liderlik ile ilgili yaklaşımlar gibi kavramsal bilgilere yer verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü ve son bölümü olan uygulama kısmında ise EK 1'de yer alan ve hazırlamış olduğumuz iş tatmini ve liderlik stili anketi bir pilot çalışma ile eksiklikler, hatalar v.b giderilerek ana çalışmaya geçilmiş, teorik ve uygulamalı olarak katılımcılara uygulanmıştır. 12 farklı akaryakıt istasyonunda çalışan toplamda 85 tane personele uygulanan anketten sonra toplanan verilerin IBM SPSS Statistics 21.0 programında değerlendirilmesi ile personellerin iş tatmini ve algıladıkları liderlerlik stili üzerinde pozitif ve anlamlı etkileri olduğunu gösterir şekilde sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research it is aimed to examine the effect of the leadership on job satisfaction. In this context, it has been tried to measure the job satisfaction levels and the leadership qualities perceived by the firms operating in the fuel sector in Istanbul. In this study, firstly a detailed literature search on job satisfaction and leadership topics was made and the obtained information was edited to form a general framework. In the first part of our study, resources related to job satisfaction were examined and information such as the concept of job satisfaction, factors affecting job satisfaction, and theoretical approaches were discussed. In the second part called Leadership, related works are examined and conceptual information such as leadership concept, historical development, leadership styles and leadership related approaches are given. In the third and final part of our study, the first part of the study was a pilot study on the job satisfaction and leadership style questionnaire, which was prepared in Annex 1, and the main work was done by eliminating the deficiencies and mistakes and applied theoretically and practically. A total of 85 employees working at 12 different gas stations were surveyed after the questionnaire which was collected and evaluated in the IBM SPSS Statistics 21.0 program. This resulted in a positive and significant effect on staff satisfaction and perceived leadership style.