Mutlak gerçek ihtiyacı ile depresyon ilişkisinde ontolojik iyi-oluş ve duygusal zekânın aracılık rolü
The mediating role of ontological well-being and emotional intelligence in relationship with absolute real need and depression
  1. Tez No: 492061
  2. Yazar: ÇAĞLA ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: mutlak gerçek ihtiyacı, ontolojik iyi oluş, depresyon, duygusal zekâ, absolute real need, ontological well-being, depression, emotional intelligence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı, mutlak gerçek ihtiyacının depresyon üstündeki etkisinde ontolojik iyi oluş ve duygusal zekânın aracılık ilişkisinin olup olmadığını incelemektir.Çalışma yaşları 14-18 arası değişen toplamda 512 öğrenciden oluşmakta olup bunlardan 218'i kadın, 294'ü erkek katılımcılardır. Mutlak gerçek ihtiyacı ile depresyon ilişkisini ontolojik iyi oluş ve duygusal zekâ değişkeni aracılığı ile ölçmek amacıyla çalışmada katılımcılara veri toplama aracı olarak örneklemin demografik özelliklerini belirlemek için Demografik Bilgi Formu, mutlak gerçek ihtiyacı puanlarını belirlemek için Mutlak Gerçek İhtiyacı Ölçeği, Ontolojik İyi Oluş Ölçeği, ruh sağlığını ölçmek için Kısa Semptom Envanteri Depresyon Alt boyutu ve Duygusal Zekâ Özellik Ölçeği-Kısa Formu olmak üzere çalışmada toplam 5 adet ölçek kullanılmıştır. Araştırmada alanyazın kapsamında öne sürülen hipotezler araştırma verileri ile doğrulanmıştır.Yapılan yapısal model analizine göre, mutlak gerçek ihtiyacının ontolojik iyi oluş ve duygusal zekâ üzerinden depresyon ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.Tüm sonuçlar ilgili alanyazına göre tartışılmış ve uygulamaya yönelik ileride yapılabilecek çalışmalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine whether the effect of absolute real need on depression is mediated by ontological well-being and emotional intelligence. The study consisted of 512 students, ranging in age from 14 to 18, with 218 female and 294 male participants. In order to measure the relationship between absolute real need and depression by means of ontological well-being and emotional intelligence variables, the Demographic Information Form is used to determine the demographic characteristics of the sample as a participant data collection tool, the Absolute Actual Needs Scale, Ontological Well- Brief Symptom Inventory Depression Sub-dimension and Emotional Intelligence Feature Scale-Short Form were used in this study. Hypotheses put forward within the scope of literature in the study have been confirmed with the research data. According to the structural model analysis, it was concluded that the absolute need for real is related to depression through ontological well-being and emotional intelligence. All the results are discussed according to the related literature and future studies are suggested for implementation.