Dil kullanımı ile depresyon ilişkisinde varoluşsal iyi-oluş ve duygusal zekânın aracılık rolü
Mediating role of ontological well-being and emotional intelligence in language use and depression relationship
  1. Tez No: 492062
  2. Yazar: EZGİ NUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: dil kullanımı, depresyon, varoluşsal iyi oluş, ontolojik iyi oluş, duygusal zekâ, yaşam doyumu, öyküsel yaklaşım, language use, depression, ontological well-being, emotional intelligence, life saticfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma dile dökülemeyen yaşantı ve duyguların, ruh sağlığı üzerinde nasıl etki bıraktığını tespit etme, bu çıkarımdan hareketle çözümleme ve olumsuz etkileri en aza indirgeme adına önerilerde bulunabilme bilinciyle yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada dil kullanımının depresyona olan etkisi varoluşsal iyi oluş ve duygusal zekâ aracı değişkenleri üzerinden incelenmiştir. Çalışma, yaşları 14-19 arasında olan 512 ergen bireyden oluşmakta olup bu katılımcıların 218'i kadın, 294'i erkektir. Araştırmada ölçüm araçları olarak;Demografik Bilgi Formu, Dil Hakkındaki İnançlar Ölçeği (BAFL), Varoluşsal İyi-Oluş Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Duygusal Zekâ Özellik Ölçeği–Kısa Formu uygulanmıştır. Veriler SPSS 21.0'de düzenlenip yapılsal model bakımından test edilmek adına Lisrel 8.51 programından yararlanılmıştır. Elde edilen bulgularla hipotez doğrulanmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, dil kullanımı ile depresyon arasındaki ilişkinin arka planında varoluşsal iyi oluş ve duygusal zekânın aracılık etkisinin olduğu görülmüştür. Tüm sonuçlar literatüre göre tartışılmış, araştırma ve uygulamaya yönelik ileride yapılabilecek çalışmalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the consciousness that to determine unspoken life and feelings how effect on mental health, depending on that interfrence,to analyze and to minimize the negative effects.In this study, the effects of using /performance language are on depression are analyised through ontological well being and emotional intelligence instruments variables.The study consists of 512 teenage individuals, aged 14-19 years, 218 of were female and 294 were male.As measurement tool in the survey; Demographic Information Form, BAFL, Ontological Well-Being Scale, Beck Depression Scale, Emotional Intelligence Scale with Short Form were applied. The data were organized in SPSS 21.0 and tested in respect to the measurement model and structural model using Lisrel 8.51 programme.The hypothesis was tried to be confirmed with the obtained results. According to the obtained results of the study, it was seen at the background that the relationship between using/performance language and depression was effected by ontological well-being and mediation of emotional intelligence. All the results were discussed and studies for research and implementation that will be done for the future were recommended.