Heteroseksüel çift ilişkisi içindeki kadınlarda çocukluk çağı travmalarının ve semptomlarının ilişki istikrarı ile arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between childhood traumas and symptomps of the investment model women who have a heterosexual romantic relationships
- Tez No: 492060
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEYLİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travması, İlişki İstikrarı, Depresyon, Anksiyete, Childhood Trauma, The Investment Model Scale, Depression, Anxiety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı heteroseksüel ilişki içindeki kadınların, çocukluk çağı travmaları ve semptomları ile ilişki istikrarı arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesidir. Araştırmanın evrenini kolaydan örneklem yöntemiyle seçilmiş Türkiye'de yaşayan, 18-62 yaş arası 317 katılımcı oluşturmaktadır. Kadınların çocukluk çağı travmalarına ait veriler“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”, semptoma ait veriler“Kısa Semptom Envanteri”, ilişkilerine dair veriler“İlişki İstikrarı Ölçeği”ve demografik değişkenlere ilişkin veriler araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Form”kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre çalışma durumuna göre seçeneklerin niteliğinin değerlendirilmesi ve çocukluk çağı travması arasında istatistiksel açısından anlamlı bir fark göstermektedir. Medeni duruma göre çocukluk çağı travması, seçeneklerin niteliğinin değerlendirilmesi ve bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. İlişki süresi ile ilişki yatırımı ve bağlılık puan ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermektedir. Birlikte yaşadığı kişiye göre seçeneklerin niteliğinin değerlendirilmesi ve bağlılık istatistiksel açıdan anlamlı bir fark göstermektedir. Çocuk sahibi olma ile ilişki doyumu ortalamalarının arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Semptomun varlığına göre çocukluk çağı travmaları, ilişki doyumu, seçeneklerin niteliğinin değerlendirilmesi ve bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Cinsel istismar ile ilişki doyumu, seçeneklerin niteliğinin değerlendirilmesi ve bağlılık arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Duygusal ihmal, depresyon ve olumsuz benlik ile ilişki doyumu ve bağlılık arasında da negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Anksiyete, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite ile fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar, duygusal ihmal ve fiziksel ihmal arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Anksiyete, somatizasyon ve hostilite ile ilişki doyumu arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunurken; depresyon ile seçeneklerin niteliğinin değerlendirilmesi, fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar, duygusal ihmal ve fiziksel ihmal arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is that whether there is a meaningful relationship between childhood traumas and symptomps of the investment model women who have heterosexual romantic relationships or not. The sample of the research consists of participants who are in between 18 - 62 ages and living in Turkey. There were 317 participants chosen by random sampling method. The data related with the childhood trauma of women were gathered by“ Childhooh Trauma Questionnaire”, data related with the symptom of women were gathered by“Brief Symptom Inventory-BSI”, data related with the romantic relation were gathered by“The Investment Model Scale: Measuring Commitment Level, Satisfaction Level, Quality Of Alternatives, And Investment Size”and lastly the data related with the demographic variables were collected by“Demographical Form”designed by the researcher. According to the results of the study, in terms of employment status, there is a statistically significant difference between quality of alternatives facet and global items, and childhood trauma. In terms of marital status, there is a statistically sgnificant difference between childhood trauma, quality of alternatives facet and global items, and commitment level items. In terms of relationship duration, there is a statistically sgnificant difference between investment size facet and global items, and commitment level items. In terms of who are living together with participants, there is a statistically sgnificant difference between quality of alternatives facet and global items, and commitment level items. According to having children or not, there is a statistically sgnificant difference between statisfaction level facet and global items. In terms of having symptoms, there are among statistically sgnificant difference between childhood trauma, statisfaction level facet and global items, quality of alternatives facet and global items, and commitment level items. There is a negative correlation between sexual abuse of quality of alternatives facet and global items, and commitment level items. Emotional neglect, depression, and negative self concept are negatively correlated with statisfaction level facet and global items, and commitment level items. Anxiety, negative self report, somatization and hostility are positively correlated physical abuse, sexual abuse, emotional abuse, emotional neglect, and physical neglect. While anxiety, somatization and hostility are negatively correlated with statisfaction level facet and global items; depression is positively correlatied with quality of alternatives facet and global items ,physical abuse, sexual abuse, emotional neglect and physical neglect.