Türk bankalarının logo tasarım süreçleri ve oluşum felsefesi
The logo design process and philosopy of formation of Turkish banks
- Tez No: 492074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Banka, Logo, Finans, Sektör, Bank, Logo, Finance, Sector
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Banka; mevduat kabul eden bu mevduatı en verimli şekilde çeşitli kredi işlemlerinde kullanmak amacını güden veya faaliyetlerinin esas konusu düzenli bir şekilde kredi almak ya da kredi vermek olan ekonomik bir kuruluştur. Ülkemizde kurulan ilk banka, 1847 yılında kurulan İstanbul Bankasıdır. Finans sektörünün hızla gelişmesi kurulan banka sayısını arttırmış ve doğal olarak büyük bir rekabet ortaya çıkarmıştır. Bu rekabet ortamı içinde müşteri ile ilk temas görsel yolla olduğundan bankaların hitap etmiş olduğu çevrenin, mesajı tam olarak algılanması için logolar ön plana çıkmıştır. Logoların oluşum sürecinde müşteri çekme kaygısı ön plana çıkmış, kurumlar logolarını müşteriler için bir tercih sebebi olarak algılanabilecek şekilde oluşturmuştur. Bu çalışmada; logo tasarımlarının oluşmasında hedeflenen amaçlar ve logoların tasarımlarıyla vermiş oldukları mesajların tespiti ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
A bank is an economical establishment which accepts deposits and aims to use that deposits in the most profitable way in various credit operations or whose operations' main subject is to get credits or give credits. The very first Bank in our country is İstanbul bank which was founded in 1847. As the financial sector grows rapidly the number of the banks increased and the competition arised. In that competitive atmosphere the logos came into prominence in order to let the people get the idea well as the first contact with the costurmer is the visual way. The reason why there logos emerged is because the main aim was to get the customers from social classes so the topic was that the logos assumed as choices. In that work, the goals aimed in designing logos and the determining the messages that the logos aim to give has been explained.