Türk aile işletmelerinde kurumsallaşma çabalarında kuşaklar arası çatışmanın rolü
Roles of conflicts between generations for institutionalizing Turkish family business
- Tez No: 492075
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile işletmeleri, kuşak çatışmaları, kurumsallaşamama, Family businesses, generational conflicts, inability to institutionalize
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türk ve dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan aile işletmeleri küreselleşme ile birlikte değişime uyum sağlamakta zorlanmaktadırlar. Ekonomik ve sosyal alanda önemli bir yere sahip olan aile işletmelerinin aile mülkiyetini koruyarak devam edebildikleri işletme ömürlerinin çok kısa olduğu incelenmiştir. Rekabet koşullarının sertleştiği küresel pazarda aile işletmelerinin yaşadıkları problemlerin sürdürülebilirliği ve rekabet gücünü düşürdüğü gözlenmektedir. Bu sebeple aile işletmelerinin ´´yeniden yapılanması´´ kaçınılmazdır. Aile işletmelerinin küresel pazara ve değişen rekabet şartlarına uyum sağlayamamasının en önemli nedeni kurumsallaşamamalarıdır. Yeniden yapılanma, yani kurumsallaşma sürecinde aile işletmelerinin önündeki en önemli engel ise kuşaklararası yaşanan çatışmalardır. Çalışmada aile işletmelerinin yapısı, aile ve işletmenin ilişkileri, yaşanan kuşaklararası çatışmalar, kurumsallaşamama nedenleri ve kuşaklararası çatışmaların kurumsallaşamamaya etkisi incelenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Family businesses that have an important place in the Turkish and world economies are having difficulties in adapting to change with globalization. It has been investigated that family businesses, which have an important place in the economic and social field, have very short operating lives with the protection family ownership. In the global market, where competitive conditions are hardening, it is observed that family businesses' sustainability and competitiveness are diminished by the problems they face. For this reason, the“restructure”of family businesses is inevitable. The most important reason why family businesses can not adapt to the global market and changing competition conditions is the inability to institutionalize. The most important obstacle in front of family businesses in the process of restructure (ie institutionalization) is conflicts of generations. In the study, the structures of family businesses, relations of family and business, actual generational conflicts, causes of the inability to institutionalize and the related effect of generational conflicts have been examined and interpreted.