Yöneticilerin dönüşümcü liderlik özellikleri ile aile şirketlerinin kurumsallaşması arasındaki ilişki
The relationship between manager's characteristic leadership characteristics and institutions of family companies
- Tez No: 492073
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, aile şirketleri, kurumsallaşma, yönetim, Transformational leadership, family companies, institutionalization, management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dönüşümcü liderlik, tartışılan ve araştırılan bir konuların başında gelmektedir. Literatürde birçok liderlik tipi belirlenmiş, olumlu ve olumsuz yönleri açıklanmıştır. Başarılı yönetim ve etkili bir idarenin geliştirilebilmesi açısından en uygun liderlik stilini benimsemek, işletmelerin geleceğini ciddi ölçüde belirlemektedir. Aile şirketlerinde liderlik ve kurumsallaşma kavramları farklılık göstermektedir. Çünkü aile şirketlerinde yönetimde aile bireylerinin bulunması şirketi birçok açıdan farklılaştırmaktadır. Aile şirketlerinin idaresinde kurumsallaşma hayati bir önem taşımaktadır. Bunun nedeni ise aile şirketlerinin yapısı gereği kurumsallaşma problemi yaşamasıdır. Aile şirketlerinin kalıcılığını etkileyen kurumsallaşma faktörü işletme içinde kurulması gerekli olan sistemi belirlemektedir. Bu tezde liderlik, aile şirketleri ve kurumsallaşma konularına değinilmiş ve aile şirketlerinde liderlik ve aile şirketlerin kurumsallaşma konuları incelenmiştir. Aile şirketlerinin kalıcılıklarının ve başarılarının hangi koşullara göre değişim gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Transformational leadership is at the forefront of the topics discussed and researched. Many types of leadership have been identified in the literature and their positive and negative aspects have been explained. To espouse of the most appropriate style of leadership is a crucial determinant of the future of the companies in terms of successful management and the development. The concepts of leadership and institutionalization differ in family companies. Since, the family members manage the family companies so it differentiates the company in many ways. Institutionalization has vital importance in the management of the family companies. The reason for this is the problem of institutionalization due to the structure of the family companies. The institutionalization factor that affects the permanence of family companies determines the system that must be established within the enterprise. In this thesis, the topics of leadership, family companies and institutionalization are explained and the leadership in the family companies and the institutionalization of the family companies are examined. In addition to this, the conditions that affect the permanency and the success of the family companies have been determined.