Türkiye'de işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki (1960-2015)
The relationship between unemployment and economic growth in Turkey (1960-2015)
  1. Tez No: 492184
  2. Yazar: HEDİYE UĞURLU YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KAMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, işsizlik, zaman serisi analizi, Economic growth, time series analysis, unemployment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de makroekonomik politikaların en temel hedefi işsizlik azalışını beraberinde getirecek olan ekonomik büyümeyi sağlamaktır. Teorik olarak işsizlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin negatif olduğu kabul edilse de son zamanlarda yüksek büyüme hızının işsizliği azaltmadığı konusu tartışılmaktadır. Bu çalışmanın araştırma sorusu, işsizlik ile ekonomik büyüme arasında negatif olması beklenen ilişkinin Türkiye için geçerli olup olmadığını belirlemek olarak ifade edilebilir. Bu araştırma sorusuna dayalı olarak çalışmanın amacı, işsizlik ve ekonomik büyüme ilişkisini incelemek ve kuramsal bir çerçeve ile sonuçları değerlendirmektir. Bu çalışmada, 1960-2015 yıllarını kapsayan dönemde, işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki, Türkiye ekonomisi için incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda işsizlik ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemde eşbütünleşme ilişkisi olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre Türkiye'de işsizlik ve ekonomik büyüme arasında kısa dönemde ilişki bulunmamaktadır. Uzun dönemde ise işsizlikten ekonomik büyümeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi vardır.
Özet (Çeviri)
As in any country, the main objective of macroeconomic policies in Turkey is to promote economic growth which comes along with a reduction in unemployment. Although there is a theoretical consensus on the negative relationship between unemployment and economic growth, the argument that high growth rates does not decrease unemployment has been the subject of discussions recently. The main object of this research is to explore whether the theoretical negative relationship between unemployment and economic growth holds true in the case of Turkey. In accordance with this object, the aim of the study is to analyses the relationship between unemployment and economic growth and to evaluate the results in a theoretical framework. In this study, the relationship between unemployment and economic growth is analyzed using the data from Turkey for the 1960-2015 period. The results of the analysis show that there is a long-run co-integration between unemployment and economic growth. According to the results of the study, there is no short term relationship between unemployment and economic growth. However in the long-run, there is a one directional causal link from unemployment to economic growth.