Bağlantı kurma stratejisinin okuduğunu anlama üzerindeki etkisi (İlkokul öğrencileri üzerine bir çalışma)
The effects of making connection strategies on reading (A study on primary school students)
- Tez No: 492204
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MENDERES ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağlantı kurma stratejisi, Okuma, Okuduğunu Anlama, Okuduğunu Anlama Stratejileri, Making connection strategies, Reading, Reading comprehension, Reading comprehension strategies
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın odak noktası öğrenme - öğretme sürecinde öğrencilerin okuduğunu anlamada yaşadıkları sorunlardır. Bu sorunu çözmek için Türkçe dersinden başlanılması gerektiği düşünülmüştür. Temel anlamda diğer derslerdeki başarı Türkçe dersindeki başarıyla ilişkilendirilmektedir. Çünkü okuduğunu anlama becerisi her derste etkin olarak kullanılması gereken bir beceridir. Bu çalışmada okuduğunu anlama stratejisi temel alınarak yapılan Türkçe öğretiminin öğrencilerin okuduğunu anlama başarısına etkisi araştırılmıştır. Burada okuduğunu anlama düzeyleri bağımlı değişken iken, uygulanan okuduğunu anlama stratejisi olan bağlantı kurma stratejisi bağımsız değişkendir ve burada bağımsız değişkenin, bağımlı değişkenler üzerinde etkili olup olmadığı sorusuna yanıt aranmıştır. Bu çalışmada hem nicel hem nitel araştırma desenlerinin birlikte uygulandığı karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmada gruplar bir kontrol ve bir deney grubu desenine göre oluşturulmuştur. Her iki grupta da dersler güvenirliğin düşmemesi adına sınıf öğretmenlerince yürütülmüştür. Araştırma 2016-2017 eğitimöğretim yılı bahar döneminde Aksaray ili Sarıyahşi ilçesinde yer alan Vedat Büyüköztaş İlkokulu'nun 3.sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada deney gurubunda 13; kontrol grubunda 13 öğrenci olmak üzere toplam 26 öğrenci, çalışma grubunda yer almıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Okuduğunu Anlama Başarı Testleri kullanılmıştır. Araştırma süresince elde edilen veriler, SPSS 16.0 istatistik paket programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Araştırma sürecinde Mann Whitney U-Testi ve İçerik Analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, okuma stratejisi yapılan deney grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama toplam başarı puanı, geleneksel yöntemle ders işleyen kontrol grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama toplam başarı puanından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık çıkmıştır. Bu durum bağlantı kurma stratejisi yoluyla yapılan öğretimin okuduğunu anlamada etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The focus of this study is the reading comprehension difficulties of the students in learning and teaching process. It would be better to start with Turkish course in order to solve this problem. Basically, the success in other courses is connected with the success in Turkish course because reading comprehension skill is required to be actively used in all courses. In this study the effect of Turkish instruction based on reading comprehension strategies on students' reading comprehension skills were investigated. While the level of reading comprehension dependent variable, the making connection strategies which was the implemented reading comprehension strategies is the independented variable. In this study it was investigated that whether there is an effect of the independent variable on the dependent variable. In this study, mix method (quantitative and qualitative method) was employed to get the data of study. Both groups were trained by their own teachers in order not to decrease the reliability. The study was carried out with third grade students Sarıyahşi Vedat Büyüköztaş Primary School in centre of Sarıyahşi in 2016-2017 academic terms. A sample of 26 students ( 13 of them in the experimantal group and 13 of them in the control group) was involved in this study. In this research Reading Comprehension Achievement Tests which were prepared by the researcher were used as an assessment and evaluation instrument. The data obtained from the study were analyzed using SPSS 16.0 statistical programming. In analysing Mann Whitney U-Test and content analysis were used. As a result of the survey, reading comprehension total success grade of experimental group students who were instructed making connection strategies was statistically higher than the grades' of control group students who continued their traditional shedule. This statement indicated that teaching of making connection strategies was effective.