Nanoteknoloji farkındalığının iş sağlığı ve güvenliğine etkisi
The effectiveness of nanotechnology awareness of safety
- Tez No: 492534
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, Nanobilim, Nanomalzemeler, İş sağlığı ve güvenliği, Nanotechnology, Nanoscience, Nanomaterials, business health. Key Words: Nanotechnology, Nano-science, Occupational health and safety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma konusunun seçilmesindeki asıl amaç; Nanoteknolojinin gelişmesi hayatımızda kolaylıklar kattığı gibi iş hayatımız için de birçok artısı olmaktadır. Bu da bize“Nanoteknoloji – iş sağlığı ve güvenliği nasıl bir ilişki içinde?”,“bu alanda sağladığı avantajlar, dezavantajlar neler?”Sorularını doğurmaktadır. Bu çalışma tercih edilirken bu soru sorularak ilerleyiş bu soruya cevap aranarak geliştirilmiştir. Gelişen teknoloji olan nanoteknoloji ve üretilen nanomalzemeler birçok yeni özelliği ile çalışma koşullarımızı iyileştirmesi, yaşadığımız hayatı daha kaliteli kılması için birçok avantaj kadar birçok riski de beraberinde getirmektedir. Bu sebeple yeni ve gelişen bu teknolojinin tüm riskleri göz önünde bulundurulup konuyla ilgili çalışmalar sürdürülmelidir. Tabiki de riskler üzerinde durulurken sağladığı avantaj ve kolaylıklar göz ardı edilmemelidir. Hayatımızın her alanında güvenlik önceliğimiz olmuştur. Bir birey çalıştığı ortamda güven içinde işini yapması hem ruhsal sağlığını korurken hem de işletme için üretim kalitesini arttırarak olası iş kazalarını önleyip, dolaylı yoldan üretim maliyetini de azaltmaktadır. Bu sebeple çalıştığımız ortamda, işimizi yaptığımız sürede iş sağlığı ve güvenliğimizi sağlamak gerekmektedir. Nanoteknoloji – iş sağlığı ve güvenliği alanındaki ilişkilerine bakılması anket çalışmayla incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ana kütlesini Balıkesir ilinde çalışan belediye personelleri oluşturmaktadır. Olasılıklı olmayan örneklem yöntemine göre uygunluk temelinde seçim yapılmış ve çalışan personele toplam 310 adet anket dağıtılmıştır. Dağıtılan anketlerden 301 adet örnekleme ulaşılmıştır. Araştırma anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Önceden hazırlanan anket formları, belediyelere tek tek gidilerek çalışan personellere birebir ulaştırılmıştır. Araştırmada çalışanlara toplam iki adet ölçek ve form sunulmuştur. Bu çalışmada hazırlanan anket soruları ile Nanoteknoloji farkındalığı ölçülürken bir yandan çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeyi de ölçülmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak nanoteknoloji iş sağlığı ve güvenliğini %17,5 'lik bir oranda açıklıyor bu modelimize göre, Nanoteknoloji ile iş sağlığı ve güvenliği arasında pozitif yönlü % 42,2 lik orta kuvvetli bir ilişki vardır. Yani nanoteknolojinin 1 birimlik artışı İş Sağlığı ve Güvenliği üzerinde %42.2 'lik bir artış göstermektedir. Başka bir deyişle nanoteknoloji algısında bir artış olduğunda iş sağlığı ve güvenliği algısının artabileceği belirlenmiştir. Dünyada bu alanda birçok çalışmalar yapılırken ülkemizde yeni yeni bu alanda başta TÜBİTAK olmak üzere, belirli üniversiteler, kamu kuruluşları ve büyük şirketler aracılığıyla çalışmalar yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research object was chosen authentic; Example:“What is nanotechnology- occupational health and safety realationship?”“Have the nanotechnology in this field advantaged or disadvanteged?”.When choosing this study, this question was asked and the progress was improved by looking for the answer to this question. Nanotechnology is developing stil. Nanomaterials have several new features. The new features improvement our working conditions in this way nanotechnology increase our quality of life. However nanotechnology have many risk. Except that hadn't forgetten benefits of nanotechnology. Safety is a our first priority always if employee work a safely place ,its emotional health keep healthy often and production quality go up.In a round about way prime cost is decrease. For this reasons we are must be keep good , work health and safety.Nanotechnology is simplification our life also simplify our work evironment.Nanotechnology spawn a some questions for us . Research field contain Balıkesir province municipal officials and employees.The survey is a nonstochastic and survey attendants are favorable in our subject.Totally 310 survey was dispatched.The dispatched survey realized by investiation. The survey realized by investigation method.Pre- prepared survey forms convey one by one all survey attendants.In two forms and scale was given survey attendants. While the awareness of nanotechnology is being measured While measuring the awareness of nanotechnology with the questionnaire prepared in this study, it was tried not to measure the level of occupational health and safety knowledge of employees. As a result, nanotechnology discloses business health and safety at a rate of 17.5%. According to this model, there is a positive strength of 42.2 between nanotechnology and occupational health and safety. One unit increase of the nanotechnology is 42.2% . In other words, it has been determined that occupational health and safety perception may increase when there is an increase in the perception of nanotechnology. While there are many studies on this area in the world, new territories are being made in our country through TUBITAK, especially through universities, public institutions and big companies.