Doğum şekillerine göre annelerde kaygı düzeylerinin Kırşehir ili örneklerinde değerlendirilmesi
An evaluation of the anxiety level according to the delivery method, an example of Kirsehir province
- Tez No: 492690
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN KARİPTAŞ, DOÇ. DR. SERAP YALÇIN AZARKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen doğum, vajinal doğum, antepartum dönem, postpartum dönem, Caesarean birth, vaginal birth, antepartum period, postpartum period
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı; sezaryen ve vajinal doğum yapan annelerin antepartum ve postpartum dönemlerdeki kaygı düzeylerini belirlemektir. Yapılan araştırma kapsamında vajinal ve sezeryan doğum yapan hastaların antepartum ve postpartum dönemlerindeki durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini etkileyen faktörler ve bu iki kaygı türü arasındaki ilişkiler inceleneceğinden dolayı araştırmanın deseni nedensel karşılaştırma araştırmasıdır. Araştırmanın evrenini Kırşehir ilinde 2017 yılı içinde doğum yapan anneler oluşturmaktadır. Örneklem ise Ocak-Aralık 2017 tarihleri arasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesine doğum yapmak için gelen ve basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 117 kişiden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan 117 bireyin Antepartum ve Postpartum dönemde sürekli ve durumluk kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla Spielberger (1964) tarafından geliştirilen Öner ve Le Compte (1983) tarafından Türkçe ye uyarlanan durumluk ve sürekli kaygı ölçekleri ve katılımcılara ait demografik özellikleri belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Spielberger'in durumluk ve sürekli kaygı ölçeği, her bir ölçekte 20 madde olmak üzere toplam 40 maddeden oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar sonunda antepartum dönemde kadınların durumluk kaygı puanı ortalaması, postpartum dönemdeki puanlarından daha yüksektir. Benzer bir sonuç olarak antepartum dönemde katılımcıların sürekli kaygı puanı ortalaması postpartum dönemdeki puanlarından daha yüksektir. Araştırma kapsamında antepartum ve postpartum dönemde durumluk kaygı ve sürekli kaygı arasındaki ilişkiye bulguların aynı çıktığı sonucuna varılabilir. Bu sonucun istatistiki derinliği incelendiğinde ise var olan ilişkinin düzeyi orta düzeyde çıkmıştır. Bu çalışma bulgularının teorik ve pratik çalışmalara önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the anxiety levels of mothers, who experienced cesarean and vaginal deliveries, in antepartum and postpartum periods. Within the scope of the research, because the factors affecting the state and trait anxiety levels of the antepartum and postpartum periods of patients with cesarean and vaginal deliveries and the relationship between these two types of anxiety are examined, the design of this research is causal comparison. The population of the research is composed of mothers who gave birth in Kırşehir province in 2017. The sample consists of a total of 117 individuals who came to Ahi Evran University Training and Research Hospital between January and December 2017 and selected by simple unselected sampling method. To determine the continuous and state anxiety levels of 117 individuals participating in the study in antepartum and postpartum periods, the state and trait anxiety scales developed by Spielberger (1964) and adapted to Turkish by Öner and Le Compte (1983) were used and a personal information form developed by the researchers was applied to determine the demographic characteristics of the participants. Spielberger's state and continuous anxiety scale consists of a total of 40 items, 20 items per scale. At the end of the researches, in the antepartum period, the state anxiety level of the women is higher than the postpartum level scores. As a similar conclusion, participants in the antepartum period had a higher level of trait anxiety scores than those in the postpartum period. In the context of the research, it can be said that the findings are the same in terms of the relationship between state anxiety and trait anxiety in antepartum and postpartum periods. When the statistical value of this result is examined, the level of the existing relationship is average. It is thought that the findings of this research will provide important contributions to the theoretical and practical studies.