Geri kazanım tesisinde karbon ayak izinin değerlendirilmesi
Evaluation of carbon footprint in recycling plant
- Tez No: 492768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sera gazı, sürdürülebilir kalkınma, temiz çevre, emisyon azaltımı, karbon ayak izi, Greenhouse gas, sustainable development, clean environment, emission reduction, carbon footprint
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Gelecek nesillere aktarılması gereken temiz bir dünya için en büyük tehlike, devletler arasında gerçekleşen sanayileşme yarışında doğaya salınan sera gazlarıdır. Salınan bu gazlar doğanın dengesini bozduğu gibi insanların sağlıklarını bozmak için de önemli rol oynamaktadır. Bu gazların olumsuz etkilerini en aza indirgemek hem kendi sağlığımız hem de gelecekteki temiz dünyayı inşa etmek her ferdin öncelikli vazifesidir. Attığımız her adımda dahi yaşadığımız atmosfere sera gazı salındığı öngörülmektedir. Salınımın en aza indirgenmesi için sürdürülebilir kalkınma uygulamalarının yanı sıra temiz çevre kuralını da uygulamak gerekmektedir. Bu çalışmada, Kayseri İli sınırları içerisinde yer alan bir geri kazanım tesisinin faaliyetleri sonucunda oluşan karbon ayak izi değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, tesis sahası içerisinde ve tesis dışında oluşan ulaşım, ısınma ve elektrik kaynaklı karbon ayak izi miktarı incelenmiştir. Tesisin faaliyetlerinden dolayı sebep olduğu karbon ayak izin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından geliştirilmiş Tier 1 ve Tier 2 metodolojisi kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, önemli bir kısmını atık alımının oluşturduğu ulaşım faaliyeti tesiste %76,8 ile en yüksek pay kaynaklı karbon ayak izine katkıda bulunmaktadır. Tesiste kullanma ısınma amaçlı yakıt tüketiminin sebep olduğu karbon ayak izi %23,1 ile ulaşımı takip etmektedir. Elektrik kullanımı %0,1'den daha az bir paya sahiptir. Tesisin toplam CO2 emisyonu 132734,6 ton iken, ulaşım, ısınma ve elektrik kullanımı faaliyetlerinin CO2 emisyon miktarları, sırası ile, 102000 ton, 30726 ton ve 8,6 ton olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The greatest danger for a clean world that needs to be transferred to future generations is the greenhouse gases released into the environment as a result of the industrialization race taht takes place among countries. These released gases play an important role in damaging the health of human beings as well as of destroying nature. Minimizing the negative effects of these gases is a priority for every individual for both our own health and building a clean earth in the future. Every step we take is anticipated to be released atmospheric greenhouse gas that we live in. In addition to sustainable development practices in order to reduce emissions, it is also necessary to implement clean environment rules. In this study, the carbon footprint of the recycling facility within the borders of Kayseri Province as a results of its operations was evaluated. Correspondingly, the amount of carbon footprint of transportation, heating and electricity usage in the plant site and its operations has been examined. Tier 1 and Tier 2 methodologies developed by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) were used to determine the carbon foot print of the facility. As a result, transportation activity, which is a significant part of waste collection, contributes to the highest share of carbon footprint with 76.8%. The carbon footprint, which is caused by consumption of heating fuel for use with 23.1%, follows the transportation. Electricity usage has a share of less than 0.1%. The total CO2 emission of the plant was 132734,6 tons, while the CO2 emission amounts of transportation, heating and electricity use were found to be 102000 tons, 30726 tons and 8.6 tons, respectively.