Kapadokya bölgesi konaklama yapılarının kullanıcı performans değerlendirmesi
User performance evaluation of accommodation units in Cappadocia region
- Tez No: 492777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ÖZLEM PARLAK BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Gereksinimleri, Konaklama Yapıları, Kapadokya, Performans Analizi, Mekânsal Değişim, User Needs, Accommodation Units, Cappadocia, Performance Analysis, Spatial Change
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Ülkemiz turizmi açısından Kapadokya Bölgesi önemli bir konuma sahiptir. Bölgeyle özdeşleşen Nevşehir ili ise yatak sayısında Türkiye'de beşinci sıradadır. Bölgenin kendine özgü jeolojik yapısı dünyanın dört bir yanından insanları cezbetmektedir. Turizmde bir marka haline gelen Kapadokya Bölgesi'nde yapılardaki geleneksel doku bölgenin mimarisini eşsiz kılmaktadır. Bölgenin Dünya Miras Alanları içine dâhil edilmesi ve küreselleşmenin etkisi, konaklama yapılarının sayısında artış yaşanmasına ve mevcut konaklama yapılarında mekânsal değişimlere neden olmuştur. Özellikle butik otellerin yoğunlukta olduğu bölgede kullanıcı gereksinimleri zaman içerisinde değişmiş ve bu durum mimariyi de etkilemiştir. Konaklama yapılarında kullanıcı gereksinimlerini iyi kavramak ve değişen gereksinimlere uygun mekânsal değişimler gerçekleştirmek turizm sektörünün bölgedeki başarısı için şarttır. Bu çalışmada, Kapadokya Bölgesi'nde yer alan Avanos, Göreme, Ortahisar, Uçhisar ve Ürgüp olmak üzere beş yerleşkede kullanıcı ve işletme temsilcilerine anket yapılmıştır. Kullanıcıların konaklama detaylarına ilişkin performans değerlendirmesi, yapılara plan ve proje aşamasında gösterilen özenin durumunu ortaya koymaktadır. Kullanıcı gereksinimlerinin tam karşılanamaması, artan talep ve teknolojinin ilerlemesiyle sayılarında son yıllarda artış yaşanan çağdaş yapılara olan yönelim, Kapadokya Bölgesi'nin yerel mimari dokusunu bozarak doğal ve tarihi siluetini değiştirmektedir. Kullanıcı gereksinimlerinin konaklama yapılarına etkisi bu tez ile incelenmiş ve ulaşılan sonuçta bundan sonra yapılması düşünülen özelde bölge ve genelde de ülke konaklama yapılarının gelişimine yön göstermesi umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cappadocia Region has a significant role in Turkish touristic facilities Nevşehir, the center of the region, is the fifth city of Turkey in terms of the number of beds. The unique geological formation of the Cappadocia attracts visitors from all over the world. Vernacular pattern of the Cappadocia Region, a brand in tourism, makes its architectural form peerless. Inclusion of the region in World Heritage Sites and the globalization has increased the number of accommodation units and caused spatial changes on them in time. The needs of the users, accommodated in boutique hotels in particular, have been changed in time, which affected the architectural formation. Observing the user needs and performing spatial changes by them is mandatory for the success of the tourism sector in the region. In this study, a survey has been conducted to users and business representatives in the five area of Cappadocia Region as Avanos, Göreme, Ortahisar, Uçhisar and Ürgüp. The performance evaluation about the accommodation details of the users reveals the level of attention to the plans and projects of the buildings. Vernacular architectural form and the pattern has been damaged by the boost of the touristic population and the interest to the new buildings in the region, with technological improvements in construction and user needs. The effects of user needs on accommodation units have been observed by this thesis and it is anticipated that the achieved results would guide to the advancement of the accommodation units specifically in region and generally in Turkey.