Sosyal sorun yönetiminde argümantasyon: Kamu spotları üzerine karşılaştırmalı bir analiz
Argumentation in social issue management: A comparative analysis on public service anouncement
  1. Tez No: 492868
  2. Yazar: CELİL ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜL SONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorun Yönetimi, Sosyal Pazarlama, Argümantasyon, Toulmin'in Argümantasyon Modeli, Kamu Spotu, Social Issue Management, Social Marketing, Argumentation, Toulmin's Argumentation Model, Public Service Anouncement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada; sosyal sorun yönetiminin bir çıktısı olarak sosyal pazarlamanın bir parçası olan kamu spotlarının argümantasyon açısından karşılaştırmalı bir analizi yapılmıştır. Bu anlamda ilk bölümde sorun yönetimi, sosyal sorun yönetimi ve sosyal pazarlama kavramlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde; argümantasyonun mantık, retorik ve diyalektik üzerine kurgulanmış olması sebebiyle bu kavramlar açıklanmış ve ikna ile argümantasyon arasındaki ilişki tartışılarak Stephen Toulmin'in argümantasyon modeli ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Toulmin'in argümantasyon modeli çerçevesinde tütün ve tütün ürünleri bağımlılığıyla mücadele kapsamında ortaya konulan Türkiye'den ve dünyadan kamu spotları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak Türkiye'deki ve dünyadaki kamu spotlarının anlamlı bir biçimde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a comparative analysis of public service anouncements, which are part of social marketing as an output of social issue management, was made in terms of argumentation. In this sense, the first chapter includes the concepts of issue management, social issue management and social marketing. In the second chapter; since the argumentation is based on logic, rhetoric and dialectics, these concepts are explained and the relationship between persuasion and argumention is discussed and the argumentation model of Stephen Toulmin is examined. In the third chapter, public service anouncements about tobacco addiction from Turkey and the world are analysed comparatively. As a result, a meaningful difference between public service anouncement from Turkey and the world was discovered.