Sosyal medya'da söylem düşkünü olarak çocuk: Aylan bebek örneği
Children as the social media society declaration: Aylan baby samples
- Tez No: 492906
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN NARMANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Haber, Söylem, Söylem Seçkinleri, Söylem Düşkünleri, News, Discourse, Discourse Elites, Discourse Marginals
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Geleneksel haber medyasında profesyonellerin üretimine dayalı öykülerde haberin öznesi ile nesnesi durumundaki kişiler“söylem seçkini”ve“söylem düşkünü”şeklinde tanımlanmaktadır. Söylem seçkinleri genellikle siyasetçiler, sanatçılar, bilim adamları gibi haberde baskın olarak ağırlığı görülen ve söylem üreten seçkinlerden oluşmaktadır. Söylem düşkünleri ise sıradan insanlardır, haber dilinde daha edilgen bir konuma denk düşmektedir. Yeni iletişim teknolojileriyle birlikte geleneksel medyanın tüketicileri olan söylem düşkünlerinin de söylem üretebildiği bir alanın açıldığı varsayılmaktadır. Bu çalışmanın ilgilisi yeni medya ile birlikte söylem üretme imkânına kavuşan söylem düşkünlerinin, profesyonel haber üreticilerine kıyasla nasıl farklılaştıkları merakına dayanmaktadır. Bu amaçla Türkiye ve dünya gündemini uzun süre meşgul eden Aylan bebek olayı örnek olarak seçilmiştir. Kendisi de bir söylem düşkünü olarak tanımlanabilecek Aylan bebeğin ölümü üzerine geleneksel medyada yayınlanan haberler ile Twitter 'da paylaşılan içerikler söylem çözümlemesi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmada olayın bu iki farklı medya kanallarında yer alış temalarının değiştiği görülmüştür. Yeni medya üzerinden incelenen sıradan insanların (söylem düşkünlerinin) paylaşımları; insanlık, evrensel değerler, toplumsal ilişkiler teması üzerinde dururken, geleneksel medyadaki haberlerin; politika, savaş, diplomasi, AB, güvenlik gibi konularından oluştuğu anlaşılmıştır. Bu çalışmayla sıradan insanlar ile medya profesyonellerinin aynı konuyu değerlendirme biçimlerinin oldukça farklı olduğu ortaya çıkmıştır. Konvansiyonel medyada Aylan Bebek olayı daha çok siyasi, reel tartışmalar ile ele alınırken; yeni medyada bu konu söylem düşkünleri tarafından duygusal içerikli temalar ile tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The persons who are subjects and the objects of news described as“Discourse Elites”and,“Discourse Marginals”in the stories, which are, depend to the production of conventional media professionals.“Discourse Elites”generally formed of elites, as politicians, artists and, scientists, whose domination seen in news and produce discourse. However, the“Discourse Marginals”are ordinary people who have passive position in news. It is assumed that technologies a new realm has opened to the old media consumers via new communication, the“Discourse Marginals”, which they can produce discourse. The interest of this study depends on the curiosity about differentiation of Discourse Marginals, which have discourse production opportunity, in comparison with media professionals. For this purpose, the“Aylan Bebek”case has been chosen as sample which occupy both Turkey's and world's agenda long time. The news on conventional media and the sharings on Twitter about the“Aylan Bebek”, who can be described as“Discourse Marginal”, has been examined with discourse analysis method. In this study it has been seen that the themes are changing in two different media. While the shares of ordinary people depend on humanity, universal values, and social relations, the conventional has formed with the themes of politics, war, diplomacy, European Union and, security. The study revealed that the themes for evaluating the same story are quite different. The Aylan Bebek take part in conventional news with the discussions about actual politics while setted as agenda of emotional discussions in new media by Discourse Marginals.