Makro ihtiyati para politikası araçlarının kriz performans göstergelerine olan etkisi: Türkiye analizi
The effect of macro prudential monetary policy tools on crisis performance indicators: Turkey analysis
- Tez No: 492959
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİR EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Makro İhtiyati Politikalar, Finansal İstikrar, VAR Analizi, Macro Prudential Policies, Financial Stability, VAR Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2008 Finansal Kriz sonrası makro ihtiyati para politikası uygulamalarının etkisini analiz etmektir. Çalışmada, 2010:01-2016:06 dönemini kapsayan ve aylık verilerden oluşan bir veri seti ile VAR tekniği kullanılarak, TCMB'nin 2010 sonrası aktif kullandığı politika araçları ile Türkiye'de seçilmiş makroekonomik göstergeler arasındaki dinamik ilişkiler incelenmeye çalışılmıştır. Genişletilmiş Dickey-Fuller (ADF) birim kök testi yardımı ile serilerin bireysel zaman serisi özellikleri,“granger nedensellik”,“varyans ayrıştırması”ve“etki-tepki fonksiyonları”ile de serilerin birbirlerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uygulama sonuçlarına göre baz alınan dönemde, TCMB'nin fiyat istikrarına yönelik TÜFE enflasyonu göstergesi ile finansal istikrara yönelik Sermaye Hareketleri ve Toplam Kredi Hacmi göstergelerinin modeldeki para politikası araçlarına karşı tepkisinin zayıf olduğu görülmüştür. Yine bu değişkenler modelin en dışsal değişkenleri olarak, en çok kendinden kaynaklı şoklara tepki vermektedirler. Ayrıca, araçlardan sadece zorunlu karşılıklardaki değişimlerin enflasyon üzerinde kısmen de olsa anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the impact of the Central Bank of the Republic of Turkey on macroeconomic monetary policy after the 2008 Financial Crisis. The study attempted to investigate the dynamic relationship between the policy instruments of the CBRT and the macroeconomic indicators selected in Turkey, using a dataset covering the 2010:01-2016:06 period and a monthly data set and the VAR technique. With the help of the Augmented Dickey-Fuller (ADF) unit root test, the individual time series properties of the series,“granger causality”,“variance decomposition”and“effect-response functions”are aimed to determine the interactions of the series. According to the results of the implementation, the CBRT's CPI inflation indicator for price stability and the Capital Movements and Total Credits for Financial Stability indicators were found to be weak against the model monetary policy tools. Again, these variables are the most extrinsic variables of the model, responding most to self-induced shocks. Furthermore, a change in the reserve requirement of the tools has been shown to have a significant effect on inflation, even partially.