Makro ihtiyati para politikası amacı olarak finansal istikrar: Türkiye üzerine bir uygulama
Financial stability as a macro prudential monetary policy goal: An application on Turkey
  1. Tez No: 364817
  2. Yazar: OSMAN TÜZÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Financial Stability, Macro Prudential Policies, Bayesian VAR
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
2007-2008 finansal krizi dünya ekonomisinde finansal piyasalar yoluyla yayılan ve reel ekonomik krize yol açan bir ekonomik olaydır. Küresel finans krizi olarak da adlandırılan bu kriz ülkelerin para politikasının yeniden şekillenmesine neden olmuştur. Hedefi fiyat istikrarı olan merkez bankaları, bu hedefle uyumlu olması şartıyla, araç fonksiyonlarını çeşitlendirerek amaç fonksiyonuna finansal istikrarı da dâhil etmişlerdir. Bu nedenle yeni para politikası araçları geliştirilmiş ve uygulamaya geçirilmiştir. Bu yeni süreçte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gelişmelere bağlı olarak para politikasında yeni bir stratejiye geçmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının fiyat istikrarı hedefinden ödün vermeden finansal istikrarın sağlanması için uyguladığı makro ihtiyati (macro prudential) para politikalarının etki alanının değerlendirilmesidir. Literatüre bakıldığında para politikalarının test edilmesinde genel olarak Vector Auto Regressive (VAR) analizleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada öncül koşulların olduğu varsayımı altında tahminleme yapma olanağı sağlayan Bayesian VAR (B-VAR) analizi kullanılmıştır. Merkez bankasının fiyat istikrarı hedefi altında, finansal istikrarın sağlanması için uyguladığı politika araçlarının etkinliği test edilmiştir. TCMB'nin finansal istikrar göstergesi olarak kabul ettiği değişkenlerin dışsal şoklardan etkilendiği, bu bağlamda politika araçlarının etki-tepki mekanizması çerçevesinde etkin bir şekilde kullanılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
2007-2008 financial crisis is an economic event that spreads through the financial markets in the world economy and leads to real economic crisis. This crisis, also called as global financial crisis, has caused remodeling of the monetary policy of countries. The central banks which aim the price stability have added, financial stability to the objective function by diversifying tool functions in the condition of being convenient with this aim. Therefore, the new monetary policy tools have been developed and implemented. Within this new process, the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) has started to apply new strategy depending on developments in monetary policy. The purpose of this study is to evaluate the domain without compromising the price stability objective to get financial stability applied of macro-prudential monetary policy of Central Bank of the Republic of Turkey. According to the literature, Vector Auto Regressive (VAR) analysis are generally used testing of monetary policies. In this study, Bayesian VAR (B-VAR) analysis which provides possibility of making estimation under the assumption of premise conditions has been used. In order to realize financial stability, policy instruments applied by central bank under the price stability goal has been tested. This study indicates that variables which are accepted as financial stability indicators by CBRT are effected by exogenous shocks. For that reason, it is determined that the policy instruments should be used effectively within the frame of impulse-response mechanism.