Türk hukukunda yapı ipoteği
Building hypothec in Turkish law
  1. Tez No: 493030
  2. Yazar: BEDİA GÜLEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. ŞAHİN AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı ipoteği, taşınmaz, yapı alacaklısı, tescil, öncelik hakkı, Building hypothec, immovable, building creditor, register, priority
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Tezin konusunu yapı ipoteği oluşturmaktadır. Yapı ipoteği Türk Hukukunda nadiren çalışılmış bir konudur. Ancak yapı çalışanları için oldukça lehe hükümler içermektedir. Bu tez ile kurumun Türk Hukukunda ön plana çıkarılması ve çalışmanın yapı ipoteği uygulamasının artmasına hizmet etmesi amaçlanmıştır. Konu ile ilgili çalışma yapılırken ilk olarak Türk Hukukunda yer alan kaynaklar incelenmiştir. Ayrıca yapı ipoteğinin karşılaştırmalı hukuktaki yeri de dikkate alınmıştır. Yapı ipoteği ile ilgisi doğrultusunda diğer kurumlar da çalışmada incelenmiş bulunmaktadır. Yapı ipoteği tescile dayanan kanunî bir rehin hakkıdır. Bu haktan yükleniciler, alt yükleniciler, zanaatkâr ve şartların uygunluğu hâlinde diğer çalışanlar yararlanabilir. İpotek borçlusu üzerinde yapı işi gerçekleştirilen taşınmazın mâlikidir. İpoteğin konusu ise üzerinde yapı işi gerçekleştirilmiş taşınmazdır. Kamu malları, dernek ve vakıf malları ile madenler üzerinde yapı ipoteği tescil edilemez. İpoteğin tescil edilebilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Tescil edilen ipotek diğer yapı ipotekleri ile aynı sırada yer alır. Ancak diğer ipoteklere karşı tescil tarihine göre sırası belirlenir. Yapı ipoteği taşınmazdaki değer artışı üzerinde öncelik hakkından yararlanabilir. Yapı ipoteği terkin ile taşınmazın yok olması ve kamulaştırılmasıyla sona erer.
Özet (Çeviri)
The subject of thesis is building hypothec. Building hypothec is a subject which is worked rarely in Turkish Doctrine. But it includes very adventageous rules for contactors and artisans. Its subserving to foregrounding to building hypothec in Turkish Law and increasing its application is intened with this thesis. While working on the subject, first, source materials which in Turkish Law was examined. Also Building hypothec's place in comparative law was taken into account. Other institutions was examined in the interest of building hypothec also. Building hypothec is a legal pledge right which is based on registration. Contactors, subcontractors, artisans and other worker who providing conditions can benefit this right. Hpothec's deptor is immovables' which on carried out construction work possessor. Building hypothec can not registered on public property, association's immovable, foundation's immovable and metals. Someconditions must be fulfilled for register to hypothec. The registered hypothec takes place in the same order with other building hypothecs. But its order is determined according to the its registration date against other hypothec. Building hypothec's creditor can benefits from priority on immovable's increasing value. Building hypothec ends up with cancellation, immovables' extinction and immovables'expropriation.