Erzurum'da kış turizmi talep tahmini
Winter tourism demand estimation in Erzurum
  1. Tez No: 493123
  2. Yazar: NAGAHAN DUDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kış Turizmi, Talep, Erzurum'da Kış Turizmi İkinci bölümde, tüketici tercihleri, talep, talep teorisi ve esnekliklerin yanında turizm talebine, önemine, Winter Tourism, Demand, Winter Tourism in Erzurum
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı; Erzurum ilini kış turizminden yararlanmak amacıyla tercih eden kişilerin bölgeyi seçme nedenlerini etkileyen faktörleri ve bu nedenlerin Sosyo ekonomik ve demografik faktörlerle ilişkisini ortaya koymaktır. Üç bölüm olarak hazırlanan bu çalışmanın birinci bölümünde, kış turizminin ekonomik ve toplumsal yararları, diğer turizm alanlarıyla ilişkisi, kış sporlarının turizm sektöründeki yeri ve önemi, dünyada kış turizmi merkezleri, Türkiye'de kış turizminin gelişimi ve bölgedeki kış turizm merkezlerinden bahsedilmiştir. Ayrıca bu bölümde kış turizminin Erzurum'daki yerine ve turizm ekonomi ilişkisine değinilmiştir. İkinci bölümde, tüketici tercihleri, talep, talep teorisi ve esnekliklerin yanında turizm talebine, önemine, turizm talebi yöntemlerine ve bu talebi etkileyen faktörlere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, araştırmanın önemi, amacı ve kapsamı ilgili literatürün eklenmesi ve desteği ile belirtilmiş ve anketin hazırlanması ve uygulanması aşamaları anlatılarak, kullanılan veri setinin işlenmesi ve çözümlenmesine değinilerek ekonometrik model hakkında bilgi verilmiştir. Sonuç olarak, 531 kişiye uygulanan anketlerden elde edilen verilerin analiz edilmesiyle yaş ilerledikçe, gelir düzeyi arttıkça daha çok bireyin kış turizmi için Erzurum ilini tercih edecekleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine what factors affect the people in preferring Erzurum Province for getting benefit from winter tourısm, in choosing the region and puting forward the relation of these factors with the socio-economic and demographic factors. In the first chapter, the study, organized in three chapters, mentions about the economic and social benefits of winter tourism, its relations with other tourism fields, the place and importance of winter sports in tourism sector, the development of winter tourism in the world and Turkey, and winter tourism centers in the region. In addition, the place of winter tourism in Erzurum and tourism-economy relations are also given in this chapter. In the second chapter, consumer preferences, demand, demand theory are given in addition to the flexibilities, tourism demand and its importance, and the theory demand, the methots of tourism demand and theory of demand and the factors affecting this demand. In the third chapter, the importance, purpose and the content of the study are indicated with the addition and support of related literatür, and preparation of the questionnaire and its application stages are explained, and by mentioning about the processing and analysing the data, information about the econometric model is given. As a result, according to the analysis of the data obtained from the surveys applied to 531 people, it is established that the more the people get older, the more the income level increase, the more people would prefer Erzurum Province for winter tourism.