Ulusal Özbek kimliğinin tasarımında milli filmler: 'Shabnam' (Şebnem) filmi örneğinde
Building the national Uzbek i̇dentity through the media: The example of Shabnam film
- Tez No: 493145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN MEHMET ARSLANTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Özbek Ulusal kimlik, Kimlik inşası, Milli filmler, Identity, Uzbek national identity, Identity construction, National films
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmada, 1991 yılında Sovyet Birliği'nin dağılışından sonra Orta Asya'da gerçekleşen değişimler sonucunda oluşan 'kimlik' konusu ele alınarak, bağımsızlık sonrası çekilen Özbek filmleri üzerinde çalışılarak Özbekistan'ın ulusal kimlik inşası analizi gerçekleştirilmiştir. Özbekistan, ulusal kimlik inşasında hem ekonomik hem de siyasal bağlamda diğer Türk Cumhuriyetleri'ne göre özgün bir yol seçmiştir. Uluslararası siyasi ve ekonomik varlığını geliştirmeye çalışmakla beraber, ulusal değerler olarak bilinen hem tarihi hem de milli kültürel miraslarını yeniden canlandırarak yaşamın gündemine taşımaktadır. Sovyet Birliği'ne üye olan devletlerden farklı olarak Özbekistan'da etnik, dini, bölgesel çatışmalar ve siyasi dengesizliklerin olmadığı görülmektedir. Özbekistan'ın birinci Cumhurbaşkanı İslom Karimov'un bağımsızlık sonrası toplumsal huzur ve barışçı ilkelerini ön planda tutarak gerçekleştirdiği kimlik inşası politikaları sonucunda toplumsal değişimlerin gerçekleştiği görülmüştür. Araştırmada incelenmek üzere 'Shabnam' Özbek milli filmi ele alınmış ve Özbekistan'daki ulusal kimliğin filmler aracılığıyla tasarımı incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, taking into account the 'identity' that emerged as an aftermath to the changes in Central Asia after the Soviet Union's distribution in 1991, an analysis of the national identity construction of Uzbekistan was carried out through the national films. Uzbekistan has chosen a uniquely different way in dealing with the economic and political context of national identity in comparison to other Turkish Republics. Together with trying to develop international, political and economic assets, it revitalizes both historical and national cultural heritage, known as national values, to the agenda of life. Unlike other states that are members of the Soviet Union, political imbalances, ethnic, religious and regional conflicts are minimal or non-existent in Uzbekistan. Social changes have been realized as a result of the politics of identity construction, which the first President of Uzbekistan, Islam Karimov, carried out by holding the post-independence social peace and peaceful principles in the foreground. The 'Shabnam' Uzbek national film was studied for research purposes and, through films, the national identity in Uzbekistan was tried to be examined.