Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde Türkiye'de kadına yönelik şiddet
Violence against women in Turkey during EU membership process
  1. Tez No: 493154
  2. Yazar: NESLİHAN ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÖKALP KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, Türkiye. Avrupa Birliği, Violence Against Women, Turkey, European Unıon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kadına yönelik şiddet, toplumsal bir sorun olarak Türkiye'de 1980'li yıllardan itibaren görünürlük kazanmıştır ve hala gündemini korumaktadır. Söz konusu sorunla mücadele, gerek uluslararası sözleşmelere taraf olunarak kadına yönelik şiddete ilişkin uluslararası sorumluluğun yüklenilmesi ile gerek ulusal mevzuatta yapılan düzenleme ve çalışmalar doğrultusunda sürdürülmeye çalışılmaktadır. Özellikle bu mücadele yolunda Türkiye için insan haklarını kendisine temel değer edinmiş olan Avrupa Birliği üyeliği büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin adaylık statüsü kazandığı Helsinki Zirvesi'nden günümüze AB'ye üyelik sürecinin, ülkedeki kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarına etkilerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda çalışma üç bölümden oluşmakta olup ilk bölümde kadına yönelik şiddete ilişkin kavramsal çerçeve ortaya konulacak, ikinci bölümde konuyla bağlantılı olması açısından uluslararası alanda kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kabul edilen belgeler ve AB mevzuatı incelenecektir. Son bölümde ise Helsinki Zirvesi'nden günümüze Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle mücadele politikasını ortaya koymak için ulusal mevzuat ve üyelik sürecinde yapılan düzenleme ve çalışmaların incelemesi yapılacaktır. Çalışmada özellikle AB ile müzakerelerin başladığı 2005 yılından itibaren üyelik hedefine yönelik olarak yasal ve kurumsal olarak hayata geçirilen çalışmalar ile kadına yönelik şiddetle mücadelenin bir devlet politikası haline gelerek mevcut yapının kadına yönelik şiddete sıfır tolerans tanıyan bir yapıya doğru dönüştüğü gözlemlenmiştir. Fakat bu olumlu gelişmelere rağmen kadına yönelik şiddet konusunda yapılan çalışmaların içeriklerindeki birtakım eksiklikler ve var olan düzenlemelerin uygulamasında karşılaşılan zorluklar ile kadına yönelik şiddet konusunda AB Müktesebatına uyum için hala gerekli yapının tam olarak oluşturulamamış olması Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle mücadele yolunda karşılaştığı en büyük sorunlar olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the violence against the women became apparent in 1980s and in the last 30 years it remained on the agenda as a social problem. Struggle with this problem in question is carried out both being a side of international convention with giving international responsibility about related to the violence of the women and in the direction of the regulation and studies on national legislation. Especially on the way to this struggle, EU membership which accepts the human rights as basic values becomes more of an issue for Turkey. In this study, from Helsinki summit in which Turkey gained candidate status to present, it is aimed to reveal the effects of EU membership process on violence against the women policy in our country. In this context, this study consists of three sections. In the first section, it is going to be revealed the conceptual framework related to the violence against the women, and in the second section in order to be related to the topic, it is going to be studied internationally admitted documents on struggle with the violence against the women and EU legislation. In the final section, from Helsinki summit to present, it is going to be studied the regulations and studies in the national legislation and membership process to reveal Turkey's struggle with the violence against the women policy. In the study, it is observed that especially from 2005 when the negotiation with EU started, the struggle with the violence against the women has become a government policy with implemented studies as legal and institutive intended for membership aim and the current structure has turned into a structure which shows zero tolerance to the violence against the women. But in spite of these positive developments, Turkey's the greatest problems on the way to struggle with the violence against the women are that there are some deficiencies in contents of the studies on the violence against the women and the difficulties encountered in implementation of existing regulations, and the essential structure for adaptation to Union acquis about the violence against the women hasn't been able to created.