Kırgızistan'da yabancı sermaye yatırımları
Foreign direct investments in Kyrgyzstan
  1. Tez No: 493155
  2. Yazar: ZHAKSHYLYK SHARSHEKOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN KAYA ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Geçiş Ekonomisi, Sermaye Hareketleri, Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, Yatırım Ortamı, Kyrgyzstan, Transition Economy, Capital Movements, Foreign Direct Investment, Investment Climate
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla yeni ortaya çıkan devletlerin sosyo-ekonomik yapısında bir takım büyük değişiklikler yaşanmıştır. Eskiden sosyalist bir devlet olan Kırgızistan, yeni dönemde kendini piyasa ekonomisine uyum sağlayacak şekilde konumlandırmıştır. Bu sebeple, ülke ekonomisi geçiş aşamasında olduğu varsayılmaktadır ve ekonomik sorunlar da varlığını korumaktadır. Her yıl bütçe açığını yaşayan ve sermaye kıtlığını çeken Kırgız ekonomisi, varlığını sürdürmek için dışarıdan mali destek almak zorundadır. Ekonomik büyüme ve kalkınmayı sağlayabilmek için yabancı sermayeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, Kırgızistan'daki doğrudan yabancı sermaye yatırımları analiz edilmiştir. Üç bölümden oluşan araştırmanın ilk bölümünde, ülkenin siyasi ve ekonomik durumu ele alınmış, yakın geçmişi incelenmiştir. Komünizmden Kapitalizme, merkezi planlamadan pazar ekonomisine geçiş sürecinin yarattığı sıkıntılar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde doğrudan yabancı sermaye yatırımların tanımı, çeşitleri, tarihsel gelişimi, ekonomi üzerindeki etkileri ve dünya ekonomisindeki yeri incelenmiştir. . Bu kısımda, aynı zamanda, yatırımcıların ülke tercihini belirleyen faktörler analiz edilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise Kırgızistan'da doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının tarihsel gelişimi, mevcut durumu, yatırım ortamı, doğrudan sermaye yatırımlarının sektörel dağılımı, geldiği ülkeye göre dağılımı araştırılmaya ve analiz edilmeye çalışılmıştır. Bunlara ek olarak, Kırgızistan'a sermeye akımlarını teşvik eden ve engelleyen faktörler de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
There have occured some major changes in the socio-economic structure of newly emerged states after the disintegration of the Soviet Union in 1991. Kyrgyzstan, which was a socialist state in the past, had to adapt to the new plan (capitalist relations) now, and this process is taking place until nowadays. For this reason, it is assumed that the country's economy is in transition phase. The Kyrgyz economy, which has a budget deficit every year and attracts a shortage of capital, has to receive external support. In order to provide economic growth and development, foreign capital is needed. In this study, it was attempted to analyze foreign direct investments in Kyrgyzstan. In the first part of the three-part study, the current political and economic situation of the country was discussed. It was tried to research the process of transition from communism to capitalism, from the control economy to the market economy and its impacts. In the second part, foreign direct investments, its definition, types, historical development, effects on economy, the place in the world economy were the objects of research. Factors determining the country choice of investors were examined. In the last part of the study, the historical development of the foreign direct investments in Kyrgyzstan, the current situation, the investment environment, the sectoral distribution of direct capital investments and the distribution by countries of origin were investigated and analyzed. In addition to these, factors that promote and prevent capital flows to Kyrgyzstan were also discussed.