Avrupa Birliği sürecinde Türk kolluk mevzuatı ve kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadele
Law enforcement legislation of Turkey in the process of accession to the European Union and fight against domestic violence against women
- Tez No: 358601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ MÜNCİ ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Aile İçi Şiddet, Kolluk mevzuatı, Kadına Yönelik Şiddet, European Union, Domestic Violence, Law Enforcement Legislation, Violence Against Women
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Her suçun mağdurunun devlet olduğunu iddia eden, merkezinde suç failinin bulunduğu klasik ceza ve kolluk hukukunda kişi olarak suç mağduruna gereken önem verilmemiştir. Cezalandırma yetkisini elinde tutan devlet otoritesi karşısında sanığın haklarının korunmasına ilişkin çeşitli reformlar gündeme gelirken mağdur suçtan etkilenen pasif süje olarak bir kenara itilmiştir. Avrupa Birliği, oluşumundan bu yana geçirdiği genişlemelerle Avrupa bütünleşmesi yolunda başarılı olmuş bir örgütlenmedir. Bu örgütlenme, son on yılda Türkiye gündeminde de en üst sıralarda yer almıştır. 21. Yüzyılın medeniyet projesi olan Avrupa Birliği'ne Türkiye 12 Eylül 1963 tarihinde imzaladığı Ankara Antlaşmasıyla başvurmuş ve yaklaşık olarak 150 yıllık batılılaşma serüveninin bir halkasını da oluşturmuştur. Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri inişli çıkışlı bir seyir izlemesine rağmen 2004 yılında Birlik üyeliğine adaylığın kabul edilmesiyle birlikte mevzuat çalışmalarında da son dönemece girilmiştir. Geride bıraktığımız dönemde AB'ye üyelik sürecinde siyasi kriterler ve insan hakları her zaman ön planda olmuştur. Kadına yönelik şiddet de yaygın bir toplumsal sorundur. Bütün dünyada her yerde her yaş ve cinsiyete karşı uygulanan bir insan hakkı ihlalidir. Kolluk, bu iki kavramın da merkezindedir. Bunun yanında polisin toplumsal olaylardaki ön yargılı yaklaşımını yıkması da uzun zaman almıştır. Bu alanda yavaş yavaş yaşanan gelişmeler AB sürecinde hız kazanmıştır. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde Avrupa Birliğinin hukuk düzeni ve Türkiye'nin uyumu konusu anlatılmıştır. İkinci bölümde Avrupa Birliği üyelik sürecinin kolluk mevzuatı ve uygulamaları üzerinde etkisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede Avrupa Birliği mevzuatının Türk kolluk mevzuatına etkileri anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The classical approach to penal law claims the state to be the main victim of every crime and puts the offender at the centre of the stage, while not attaching the necessary importance to the direct victims of crime. As a variety of reforms concerning the protection of the rights of the offender against state authority (which held the monopoly of punishment) came onto the agenda, the victim was pushed aside as a passive subject affected by the crime. European Union is a successful organization in an integration way with series enlargements since its inception. The organization has been of utmost importance on the agenda of Turkey for the last 10 years. Turkey has been going on westernization process with an application for membership since Ankara agreement in 12 September 1963. Though Turkey's relationship with Europe has fluctuated up and down, Turkey's candidacy status was declared by EU in 1999. Therefore final phase of the relations has begun. In the past period, political criteria and human rights have always been the most important things during The EU membership period. The security force is at the center of both of these concepts. Violence against women is a common social problem. Violence which is an infringement of the human rights, as universal problem, against every people from all ages and all sexes. Besides this, it takes too long time to cope with prejudices during community incidents. New gradual developments in this area have shifted the transition project. The legal order of the European Union and Turkey's compliance with the first part of the study, the subject is described. In the second chapter on the application of European Union legislation and law enforcement to investigate the effect of the accession process. In the third chapter of Turkish legislation with the European Union in combating domestic violence against women in law enforcement described the effects of the legislation.