Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda duygu regülasyonu, empati ve olumlu sosyal davranış ilişkisinin araştırılması
Compare the emotional regulation difficulties, empathy skills and prosocial behavior levels of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)
- Tez No: 493177
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİYE TUĞBA BAHADIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, duygu regülasyonu, empati, prososyal davranış, Attention deficit hyperactivity disorder, emotion regulation, empathy, prosocial behavior
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda duygu düzenleme güçlükleri, empati becerileri ve prososyal davranış seviyelerinin sağlıklı çocuklar ile karşılaştırılması ve DEHB olan çocuklarda duygu düzenleme, empati ve prososyal davranış seviyeleri arasındaki iliĢkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Polikliniğine başvuran 8-12 yaşlar arasındaki DEHB nedeniyle daha önce hiç ilaç tedavisi almamış veya en az 6 aydır ilaç tedavisi kullanmayan 61 DEHB tanılı olgu ve sağlıklı kontrol grubunu oluşturan 50 çocuk çalışmamıza dahil edilmiştir. Katılımcılar Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve şizofreni Görüşme Çizelgesi- şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu- Türkçe Uyarlaması ile değerlendirildiler ve katılımcılara WISC-R testinin 4 alt testi uygulandı. Çocuklar Bryant Çocuklar için Empati Ölçeği‟ni, KA-Si Empati Eğilim Ölçeği Çocuk Formu‟nu; ebeveynleri Çocuk Prososyallik Ölçeği‟ni (Anne, baba formu), Griffith Empati Değerlendirme Ölçeği Ebeveyn Formu‟nu, Duygu Ayarlama Ölçeği‟ni doldurdular. Bulgular: DEHB grubunda kontrol grubuna göre Bryant Çocuklar için Empati Ölçeği ve Çocuk Prososyallik Ölçeği- Anne, Baba Formu toplam puanları ve KA-Si Empati Eğilim Ölçeği Çocuk Formu toplam ve alt ölçek puanları anlamlı olarak daha düşük; duygu ayarlama ölçeği toplam ve alt ölçek puanları anlamlı olarak daha yüksek bulundu. DEHB grubunda Çocuk Prososyallik Ölçeği (Anne Formu) puanları üzerine etki eden faktörlerin çok değişkenli olarak lineer regresyon analizi yapıldığında, Duygu Ayarlama Ölçeği toplam puanı ve KA-Si empati ölçeği toplam puanı ile Çocuk Prososyallik Ölçeği (Anne Formu) arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. DEHB grubunda Çocuklar için KA-Si empati ölçeği puanları üzerine etki eden faktörlerin çok değişkenli olarak farklı bir model ile lineer regresyon analizi yapıldığında; duygu ayarlama ölçeği toplam puanı ve prososyallik anne ölçeği puanı ile KA-Si empati ölçeği toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: DEHB grubunun kontrol grubuna göre duygu ayarlama güçlüklerinin daha fazla olduğu; empati seviyelerinin daha düşük olduğu; prososyal davranış seviyelerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. DEHB grubunda empati, duygu ayarlama ve prososyal davranış seviyeleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the emotional regulation difficulties, empathy skills, and prosocial behavior levels of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and healthy children, and investigation of the relationship between emotion regulation, empathy and prosocial behavior levels in children with ADHD. Materials and methods: 61 children between ages 8-12 with ADHD who applied to the Marmara University Pendik Education and Research Hospital Child Psychiatry Outpatient Clinic and who have not received medication in the past or in the last six months due to ADHD and 50 healthy control children were included in the study. Participants were evaluated by Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present and Lifetime Version-Turkish Version and were implemented 4 subtests of WISC-R. Children completed the Bryant Empathy Scale for Children, KA-Si Empathy Tendency Scale Child Form; parents completed Emotion Regulation Checklist, Child Prosocial Behavior Scales (Mother and Father Form), Griffith Empathy Measurement Parent Rating Scale. Results: Total scores of the Bryant Empathy Scale for Children and Child Prosocial Behavior Scales (Mother and Father Form) and total and subscale scores of the KASi Empathy Tendency Scale Child Form were significantly lower; total and subscale scores of the Emotion Regulation Checklist were significantly higher in the ADHD group when compared with the controls. When factors affecting Child Prosocial Behavior Scale (Mother Form) total score were assessed with multivariate linear regression analyses within the ADHD group, a significant relationship was found between Child Prosocial Behavior Scale (Mother Form) and both Emotion Regulation Checklist total score and KA-Si Empathy Tendency Scale Child Form total score. When factors affecting KA-Si Empathy Tendency Scale Child Form total score were assessed with multivariate linear regression analyses with a different model within the ADHD group, a significant relationship was found between KA-Si Empathy Tendency Scale Child Form total score and both Emotion Regulation Checklist total score and Child Prosocial Behavior Scale (Mother Form) total score. Conclusion: Emotion regulation difficulties were higher; empathy levels and prosocial behavior levels were lower in the ADHD group when compared with the controls. Significant relationships were found between empathy, emotion regulation and prosocial behavior levels within the ADHD group.