Sağlıklı bireylerde sternokleidomastoid kası referans jitter değerlerinin hafif istemli kası sırasında konsantrik iğne elektrodu ile belirlenmesi ve bu kasın miyastenia gravis tanısındaki duyarlılığının araştırılması
Determination of the reference jitter values for voluntary activated sternocleidomastoid muscle using concentric needle electrode in healthy individuals and investigation of the diagnostic sensivity of testing this muscle in myasthenia gravis
- Tez No: 493186
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLÜN TANRIDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Miyastenia Gravis, Tek Lif Elektromiyografi, Sternokleidomastoid, Konsantrik İğne Elektrot, Referans Değerler, Myasthenia gravis, Single-fiber Electromyography, Sternocleidomastoid, Concentric Needle Electrode, Reference Value
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Miyastenia gravis (MG) tansında en duyarlı yöntem tek lif elektromiyografisi (TLEMG) olup, perioküler kaslar bu tetkikte en fazla çalışılan kaslardır. Son zamanlarda yüz bölgesine giderek artan botulinum toksin uygulamaları perioküler kaslarda çalışmayı sınırlandırmaktadır. Bu çalışmanın amacı sağlıklı bireylerde sternokleidomastoid (SCM) kası referans jitter değerlerinin hafif istemli kası sırasında konsantrik iğne elektrodu (KİE) ile belirlenmesi ve klinik, elektrofizyolojik olarak MG tanısı konulan hastalarda bu kasın tanısal duyarlılığının değerlendirilmesiydi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 39 sağlıklı gönüllü ve 42 MG hastası dahil edildi. Hasta grubunun klinik değerlendirilmesi için“Myasthenia Gravis Foundation of America”(MGFA) sınıflandırılması kullanıldı. Yirmi sekiz hasta evre 1 oküler MG (OMG), 14 hasta MGFA evre 2 ve üzerindeydi (jeneralize MG). Çalışmaya alınan tüm bireylerin KİE elektrodu ile hafif istemli ve sabit kası altında frontalis (FR) ve SCM kasından jitter analizi yapıldı. Ortalama jitter değeri üst sınırı aşan ya da %10'dan fazla bireysel jitter değeri üst sınırın üzerinde olan incelemeler anormal kabul edildi. Her iki grupta FR ve SCM kası jitter analiz sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: SCM kası ortalama jitter üst sınırı 21.8 µs, bireysel jitter üst sınırı 34.6 µs olarak hesaplandı. Jeneralize hasta grubunun %100'ünde, OMG hastaların %46'sında SCM kasında anormallik saptandı. Sonuçlar: Bu çalışma, SCM kasının KİE için referans jitter değerlerini veren ilk çalışmadır. SCM kası jeneralize MG hastalarında TLEMG incelemesi için perioküler kaslara alternatif bir kastır ancak OMG hastalarında duyarlılığı düşüktür.
Özet (Çeviri)
Objectives: Single-fiber electromyography (SFEMG) is the most sensitive clinical test of myasthenia gravis (MG) and periocular muscles are the most studied muscles in SFEMG. The studies of periocular muscles are limited due to increasing popularity of botulinum toxin applications to the face. The aim of this study was to determine the reference jitter values for voluntary activated sternocleidomastoid muscle (SCM) using concentric needle electrode (CNE) in healthy individuals and to evaluate the diagnostic sensitivity of this muscle in clinically and electrophysiologically diagnosed MG patients. Methods: Thirty-nine healthy volunteers and 42 MG patients were included in this study.“Myasthenia Gravis Foundation of America”(MGFA) classification was used to clinically evaluate the patient group and 28 patients were stage I ocular MG (OMG), 14 patients were MGFA stage II or higher (generalized MG). Jitter analysis was performed using CNE in voluntary activated frontalis (FR) and SCM muscles of all individuals included in the study. Analyses that were above upper limits of the mean jitter values, or analyses with more than 10 % of individual jitter values upper limits of normal were considered abnormal. In both groups findings of FR and SCM muscles jitter analysis results were compared. Results: SCM muscle mean jitter upper limit was 21.8 µs, and individual jitter upper limit was calculated as 34.6 µs. SCM muscle abnormalities were detected in 100% in generalized patient's group and 46% with OMG patients. Conclusions: This is the first study that reveals the reference jitter values of SCM for CNE. SCM is an alternative to periocular muscles for jitter analysis in generalized MG patients but it has low sensitivity in OMG patients.