112 acil ambulanslar ile yapılan il dışı sevklerin ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar ve etkileri: Çanakkale ili örneği
Economic loses and associated effects caused by extraprovincial transfers by 112 ambulances services: The case of Çanakkale
  1. Tez No: 493202
  2. Yazar: EMİNE KÜÇÜKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AYDIN, DOÇ. DR. HALİL FATİH AŞGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Exraprovincial transfer, 112 Emergency Rescue Services, Ambulance, Patient, Costs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sağlık hizmetleri her geçen gün gelişen ve değişim gösteren dinamik bir yapıyı oluşturmaktadır. Sağlıktaki bu dinamik süreci belirleyen en önemli etkenlerden birisi finansmandır. Sağlık hizmetlerinin finansmanı dünyada çeşitli ülkeler tarafından farklı politikalarla gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de sağlık hizmetlerinin finansmanı ise genel sağlık sigortası ile değiştirilerek tüm vatandaşları sağlık güvencesi kapsamına almıştır. Acil ve yoğun bakım hizmetlerinin ücretsiz sağlanması da genel sağlık sigortası kapsamında sağlığın sürdürülmesinde gerekli bir sağlık politikası olmuştur. Bu nedenle Türkiye'de acil sağlık hizmetleri kapsamına giren, il içi ve il dışı hastaneler arası hasta sevklerinden kaynaklanan maliyetleri sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılanmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, literatür taraması ve ampirik çalışma kapsamında genelde Türkiye'de, özelde ise Çanakkale il içi ve il dışı hastaneler arası hasta sevklerinden kaynaklı maliyetleri inceleyerek sorunların tespit edilmesi ve çözümler üretilmesi olmuştur. Çanakkale ilinde 112 acil sağlık hizmetleri ambulansları tarafından gerçekleştirilen il dışına hasta nakil maliyetlerinin paydaşlar üzerindeki etkileri de ayrıca araştırılmıştır. Araştırmada Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 Acil Sağlık Hizmetleri ambulans ekipleri tarafından Çanakkale ilinden başka bir il'e sevk edilen hastaların demografik, klinik, maliyet ve diğer etkenler açısından retrospektif tanımlayıcı bir incelemesi yapılmıştır.17 Eylül 2014 ile 31 aralık 2016 tarihleri arasında toplam 1915 il dışı vaka formu tespit edilerek incelenmiştir. İnceleme sonucunda Çanakkale ilinde en çok 60-69 yaş grubu hastaların il dışına sevk edildiği, Çanakkale Devlet Hastanesi'nin %33,1 oranla en fazla sevk eden hastane olduğu, %48,5 oranında Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı hastaların sevk edildiği tespit edilmiştir. Helikopter ambulansın maliyetinin yüksekliği, kara ambulans kullanım (1/12) sıklığını arttırmıştır. İl dışı sevklerin %54,8 oranında özel hastanelere ve %43,2 oranında kardiyak hastalıklar nedeniyle yapıldığı tespit edilmiştir. Yoğun bakım ihtiyacından kaynaklı hasta sevkinin en fazla olması ise yapılan çalışma kapsamında ildeki sağlık tesisi yetersizliğini ortaya çıkarmıştır. Anahtar Kelime: İl Dışı Sevk, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, Ambulans, Hasta, Maliyet
Özet (Çeviri)
Health care services incorporate an ever-developing and ever-changing dynamic structure. Among the forthcoming factors is financing as a determinant of this dynamic process. Financing of health care services in different countries is performed by varied policies. In Turkey, each and every citizen came to be covered by a health care plan when the health-focused financing was resplaced by a general health insurance. Free emergency response (ER) and intense care services turned into a necessary health care policy for the continuity of health within the context of the general health insurance. Therefore, costs caused by patient transfers between intraprovincial and extraprovincial hospitals are now covered by the social security institutions. The aim of this thesis is to analyze the costs caused by the transfers between intraprovincial and extraprovincial hospitals in Turkey, particularly in Çanakkale, to identify problems and to propose solutions. The effects of costs of patient transfers to extraprovincial hospitals by 112 emergency response ambulances within Çanakkale province on stakeholders will be investigated too. A retrospective descriptive analysis os demographic, clinical, cost-related and other variables corcerning the patients transfered from Çanakkale to another province by the 112 emergency rescue ambulances of Çanakkale Directarate of Health Care Servives was condueted for the purpose of the study. 1915 extraprovincial transfer forms issued between 17 September 2014 and 31 December 2016 were retrieved and analyzed. The analyses showed that the patient at the age of 60-69 were the most frequently transfered individuals, Çanakkale State Hospital had the highest rate of transfers 33,1% and the patients covered by the Sociale Security Institution accounted for 48,5% of the transfers. The higher cost of helicopter ambulances led to increased use of land ambulances (1/12). It was revealed that 54,8% and 43,2% of the patient were transfered to private hospitals and for cardiological reasons, respectively. The highest number of patients in need for intensive care evidences the inadequacy of medical facilities in the province.