Acil sağlık hizmetleri 112 ambulans servislerinde enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamaları
Infectıon preventıon and control applıcatıons ın emergency medıcal servıces 112 ambulance servıces
  1. Tez No: 301408
  2. Yazar: AYŞE AKBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ambulans, Acil Sağlık Hizmetleri, Enfeksiyon, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol, Ambulans, Emergency Medical Services, infection, infection Prevention and control
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Acil sağlık hizmetleri(ASH) 112 ambulans servislerinde(AS) enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamalarının belirlenmesi amacı ile planlanan, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ASH 112 AS ile yürütülen araştırma, 5 Ekim 2009-2 Mayıs 2011 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırma örneklemini, A(1) ve A(2) tipi acil yardım ve kurtarma istasyonu (AYİ) binaları (n=52), ambulans araçları (n=52), çalışanları (n= 243) oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak bir soru, iki kontrol listesi formu kullanılmıştır. Tüm verilerin frekansları, enfeksiyon önleme ve kontrolü kriterlerinin karşılanma ortalaması incelenmiştir. ?İndependent Sample t Testi/Mann-Whitney U Testi?, ?Pearson/Yates/Fisher X2? testleri ile ilişki incelenmiştir.Çalışanların yaş ortalaması 31.36±7.72'dir; %25.1'i hekim, %18.5'i paramedik, %37.4'ü acil tip teknisyeni; %61.3'ü A (1) tipi AYİ'de görevlidir. Soru formuna verilen yanıtlar, ambulans araçlarına ve AYİ binalarına yapılan gözlemsel kontroller çerçevesinde, AS enfeksiyon önleme ve kontrolü uygulamaları yeterli olmayıp, kriterlerin karşılanma oranı düşüktür. Bu noktada, 112 yönetimince ambulans servislerinde enfeksiyon önleme ve kontrolü uygulamaları konusunda durum tespiti yapılması, geliştirilmesi gereken uygulamaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research, which was planned to determine the infection prevention and control applications in emergency medical services 112 ambulance services, was made between 4 October 2009-6 May 2011 with the Izmir Provincial Directorate of Emergency Health Services 112 Ambulance services.The research sample consisted of 52 A (1) and A (2) type of emergency aid and rescue station building, 52 ambulance vehicle, 243 workers. As a means of data collection, a questionnaire and two control list forms were used. To assess the data in the form of questions and check lists of all data frequencies, the average criteria met necessary for infection prevention and control practices were examined. For the examination of the relationship, "the Independent Sample t Test / Mann-Whitney U test, and Pearson, Fisher, Yates and X2 tests were used.The mean age of the ambulance workers in the study is 31.36 ± 7.72. 25.1% of the ambulance workers are physicians, 18.5% of them are paramedics, 37.4% of them are emergency technicians; 61.3% of them receive A (1)-type of emergency aid and rescue stations. As a result of questionnaire responses given by the ambulance personnel, and the observational controls, AS barely met the criteria set for infection prevention and control applications; the rate is very low, because the infection prevention and control practices were not in sufficient condition. At this point, it is advised that the emergency medical services, 112 administration, all emergency assistance and rescue stations for the infection prevention and control should be determined, applications which need to be developed should be developed and/or initiatives that need to be taken should be taken.