Ebelerin profesyonel değerleri ölçeğinin geliştirilmesi
Development of the mi̇dwi̇fery professi̇onal values scale
  1. Tez No: 493257
  2. Yazar: ŞENAY DEMİRBAŞ MEYDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, geçerlik, güvenirlik, ölçek geliştirme, profesyonel değerler
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Meydan, D.Ş. (2016). Ebelerin Profesyonel Değerleri Ölçeğinin Geliştirilmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu araştırma; Ebelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği' ni geliştirmek amacıyla metodolojik türde gerçekleştirildi. Araştırma, İstanbul bölgesinde; İstanbul Fatih Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği' ne bağlı 3 hastane, İstanbul İli Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği' ne bağlı 2 hastane, İstanbul İli Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği' ne bağlı 2 hastane, İstanbul İli Çekmece Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği' ne bağlı 1 hastane, ebe kadro sayısı en fazla olan toplam sekiz hastanede, Mart 2015-Haziran 2015 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evreni; İstanbul bölgesinde ebe kadro sayısı en fazla olan sekiz hastanede ebe olarak görev alanlardan meydana geldi. Ebelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği'nin (EPDÖ) taslak şekli 44 maddeden oluştuğundan madde sayısının en az on katı olan 440 ebe örnekleme alındı. Araştırma kapsamına alınan verilerde kayıpların olacağı düşünülerek 5 ebe yedek olarak araştırmaya dahil edildi. Sonuç olarak araştırma tabakalı rastgele örnekleme yöntemi (tabaka ölçütü olarak hastaneler kullanıldı) ile seçilen 445 ebe üzerinde gerçekleştirildi. EPDÖ'nün maddeleri ICM'in etik kodlarından yararlanılarak ölçeğin madde havuzu oluşturuldu. Bu maddelerin Kapsam (İçerik) Geçerliği (16 uzman görüşü), Yapı Geçerliği (Faktör Analizi), Madde Analizi, Alt Boyutların Madde Analizi, İç Tutarlık Analizi, Test-Tekrar Test Analizi gibi geçerlilik ve güvenililirlik analizleri yapıldı. Analizler sonucunda, 30 maddelik“Ebelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği”oluşturuldu. Sonuç olarak,“Ebelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği”nin geçerlilik ve güvenilirliği oldukça yüksek, ebelerin profesyonel değerlerini belirlemede yeterli bir ölçme aracı olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Meydan, D. Ş. (2016). Development of the Midwifery Professional Values Scale. Istanbul University, Institute of Health Science, The Department of Midwifery. Graduate Thesis. Istanbul. This research; of midwives Professional Values, promote methodological types of Scale. Research, Istanbul region; three hospitals depending on the Association of Public Hospitals of Fatih, two hospitals depending on the Association of Public Hospitals of Istanbul North Anadolu, two hospitals depending on the Association of Public Hospitals of Istanbul South Anadolu, one hospital depending on the Association of Public Hospitals of Cekmece Region, on the midwife staff a total of no more than the maximum number of 8 's in the hospital, was made between the dates of March 2015-June 2015. The research universe; The maximum number of midwives in Istanbul staff of eight in hospital occurred as the midwife of midwives Professional Values from the scale of the number of items from 44 in draft form item is retrieved at least ten times the research sampling data received 440 midwife in losses were included in the study as a backup in mind will be 5 midwife. As a result research stratified random sampling method (layer was used as the criteria for hospitals) was carried out on the selected 445 with midwife. EPDÖ is the items of the ICM's 46-point scale was created by using the code of ethics. These materials are the validity scope (context,16 expert opinion), the validity of doing (factor analysis), item analysis, analysis of the internal consistency of the lower Dimensions item analysis, test-retest reliability analysis validity and analysis were performed. As a result of the 30-point analysis“midwifery professional values scale”created a new scale. As a result,“the scale of the Professional Values of midwives”of validity and reliability is very high, the attitude towards the profession was determined to be sufficient in determining a measuring tool. Keyword: Midwifery, validity, reliability, scale development, professional values.