Ayak plantar basınç dağılımının statik vücut biyomekaniğine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of impact of foot plantar pressure distribution on static body biomechanics
- Tez No: 493331
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA CANDAN ALGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ayak, fiziksel aktivite, kas testi, plantar basınç, postür, Foot, physical activity, muscle test, plantar pressure, posture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
AYAK PLANTAR BASINÇ DAĞILIMININ STATİK VÜCUT BİYOMEKANİĞİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmanın amacı, ayak plantar basınç dağılımı ile statik vücut biyomekaniği arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yaşları 18 ile 26 arasında değişen, 30 erkek ve 30 kadından oluşan 60 kişi çalışmaya gönüllü olarak katıldı. Çalışmaya katılan bireylerin demografik özellikleri veri toplama formu ile kaydedildi. Postür değerlendirmesi Posture Screen Mobil Uygulaması ile, ayak plantar basınç dağılımı EsCoSCAN® statik pedobarografik değerlendirme cihazı ile, medial longitudinal ark (MLA) yüksekliği Naviküler Düşme Testi ile, alt ekstremite kas kuvveti değerlendirmesi myometre ile, alt ekstremite aktif eklem hareket açıklığı gonyometre ile, fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form (IPAQ) ile yapıldı. Veri analizi SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak yapıldı ve anlamlılık düzeyi olarak p0,05). Postür ile ayak bölgelerine binen yükler arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). MLA yüksekliğindeki değişiklik ile ön ve arka ayağa binen yükler ve ayağın ark uzunluğu değişti (p>0,05). Ayak bileği eklem hareket açıklığı ile ayak plantar basıncı arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Posterior yönden yapılan postür analizinde sol ayak MLA'nın düşmesi ile T4-T8 seviyeleri arasında vertikal eksene göre artan angulasyon, sol ve sağ MLA uzunluğunun artması ile T8-T12 seviyeleri arasında vertikal eksene göre artan angulasyon görüldü. Fiziksel aktivite seviyesi ile ayak plantar basınç dağılımı, MLA uzunluğu ve naviküler düşme değerleri arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmadı. Ayak bileği eklem hareket açıklığı ile ayak plantar basıncı arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sağlıklı genç bireylerde plantar basınç dağılımında oluşan değişimler postürü etkilememiştir. Plantar basınç dağılımının hem statik hem de dinamik vücut biyomekaniğine etkisini inceleyen ve daha fazla bireyin dahil edildiği çalışmaların sayısının artması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF IMPACT OF FOOT PLANTAR PRESSURE DISTRIBUTION ON STATIC BODY BIOMECHANICS The aim of the study is to analyze the relation between plantar pressure distribution and static body biomechanics. 30 women and 30 men, total 60 persons with an age range of 18-26 years were included in this study. Demographic features of patients who get involved in the study were recorded through data collection form. Posture evaluation was performed by Posture Screen Mobile application. Plantar pressure distribution was computerized EsCoSCAN® static pedobarographic measuring device. Medial longitudinal arc height, lower extremity muscular force, range of lower extremity active joint motion, physical activity level were performed by Navicular Drop Test, myometer, goniometer and The International Physical Activity Questionnaires respectively. SPSS Statistics Version 22.0 was used for data analysis and p0,05). There were no statistically significant differences between weights that impact on posture and foot (p>0,05). Alteration of MLA heights affects foot's arc length and weights that impact on front and back foot (p>0,05). There were no statistically significant differences between range of ankle joint motion and plantar pressure (p>0,05). It was seen that there was increasing angulation by vertical axis between decrease of left foot MLA and T4-T8 levels at posterior posture analysis, and also there was increasing angulation by vertical axis between rise of rigft and left MLA length and T8-T12 levels. There were no statistically significant differences between physical activity level and foot plantar pressure distribution, MLA length, navicular drop test value. Range of ankle joint motion and foot plantar pressure didn't statistically demonstrate any meaningful differences. Change of plantar pressure distribution at healthy young persons didn't affect the posture. Therefore, researches that analyze static and dynamic effect of plantar pressure distribution and have more participants are necessary.